Denník N

Vývoj bojov (237. deň): Utečte najrýchlejšie, ako môžete – Rusko sa pripravuje na stratu Chersonu, Putin tam zavádza stanné právo

Elektráreň na Dnipre v Chersonskej oblasti. Práve sem bude smerovať ukrajinská ofenzíva. Foto - TASR/AP
Elektráreň na Dnipre v Chersonskej oblasti. Práve sem bude smerovať ukrajinská ofenzíva. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Situácia Rusov na juhu začína byť neudržateľná.
  • Prečo by dával ústup za Dnipro Rusom vojenský zmysel.
  • Ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru sú vážny problém.
  • Situácia v Bachmute je mimoriadne ťažká, ale vraj nie kritická.
  • Mapa dňa – Cherson.
  • Videá dňa – ako kamikadze drony menia ekonomiku vojny v neprospech Ukrajiny; zostrel ruskej strely s plochou dráhou letu; okolie Bachmutu vyzerá ako Verdun v roku 1916.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 18. októbra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Putin pritvrdzuje, situácia Rusov na juhu začína byť neudržateľná. Vladimir Putin dnes oznámil zavedenie stanného práva na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom. V tejto chvíli nie je úplne jasné, čo všetko to bude znamenať, ale pre ich obyvateľov nič dobré.

Je jasné, že dôvodom je nepriaznivý vývoj vojny. Kremeľ síce tieto územia označil za svoje, ale veľká časť ich obyvateľov mu kladie odpor a ukrajinská armáda ich postupne oslobodzuje. V najbližšom čase sa treba sústrediť najmä na Chersonskú oblasť. Práve udalosti v nej sú možným vysvetlením Putinovho kroku.

„Naše plány v Chersone budú závisieť od aktuálnej vojenskej situácie, ktorá je už teraz ťažká. Budeme chrániť životy civilistov a našich vojakov. Budeme konať včas a bez vylúčenia najťažších rozhodnutí,“ povedal v utorok nový najvyšší veliteľ ruskej armády na Ukrajine Sergej Surovikin.

Panuje všeobecná zhoda, že pod „najťažšími rozhodnutiami“ myslel možnosť ústupu z pravej strany Dnipra.

O reálnosti tohto scenára svedčí včerajší

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie