Denník N

Do nového majiteľa Cvernovky vkladajú umelci nádej

Cvernovka má od decembra nového majiteľa. Jej budúcnosť je teraz v rukách Ružinova, ktorý schváli podrobný územný plán.
Cvernovka má od decembra nového majiteľa. Jej budúcnosť je teraz v rukách Ružinova, ktorý schváli podrobný územný plán.

Bratislavská Cvernovka má nového majiteľa. Umelci, ktorí tam sídlia, dúfajú, že fínska spoločnosť YIT tam nechá ateliéry.

V bratislavskej Cvernovke, ktorá sa stala sídlom architektov, umelcov a kreatívnych mladých ľudí, sa chystajú zmeny. Po francúzskom majiteľovi, ktorý musel pre problémy upustiť od plánov na veľkú prestavbu, prišiel solventný fínsky developer. Mladí umelci čakajú, čo to pre nich bude znamenať.

Pozemok aj s bývalou cvernovou továrňou v bratislavskom Ružinove na križovatke ulíc Košická, Páričkova a Svätoplukova získala fínska firma YIT. Tá už má v Bratislave za sebou viacero realitných projektov, práve teraz prestavuje bývalý pivovar Stein.

Horšie to už nebude

O svojich plánoch s budovami cvernovej továrne zatiaľ YIT hovoriť nechce. Rozprávať sa o budúcej podobe projektu je podľa nich veľmi predčasné.

Napriek tomu už teraz majú umelci pocit, že sa s ním bude komunikovať oveľa lepšie než s predchádzajúcim majiteľom, spoločnosťou Hamilton Group, za ktorou bol Jeremy Cristau.

S Hamilton Group sa nedalo poriadne na ničom rozumnom dohodnúť. Mal svoju povesť. S novým majiteľom by to mohlo byť lepšie. Dúfame, že rozpozná potenciál, ktorý súčasná náplň budovy ponúka, hovorí Viliam Csino z ateliéru Bavlna, ktorý v Cvernovke tiež sídli.

Ateliéry sú v najväčšej z budov areálu – v Pradiarni, ktorú štát ako jedinú doteraz uznal za pamiatku. Preto ju ani nový majiteľ nebude môcť zbúrať. To však neznamená, že ju nemôže prestavať a obnoviť, či vysťahovať umelcov.

Cvernovka sa zmenila. Z továrne sa stali ateliéry.
Cvernovka sa zmenila. Z továrne sa stali ateliéry umelcov.  Foto – Ateliér Bavlna

Už tam búrali

Z pôvodných siedmich budov fabriky ich už v areáli stojí len päť. Dve zbúrali v roku 2012.

Csino tento rok vydal aj knihu s názvom Cvernovka, ktorá hovorí o histórii továrenských budov a predstavuje aj jej súčasných obyvateľov. Na jej krst prišli aj pôvodní zamestnanci továrne, krstil ju jej správca.

Bratislavskú cvernovú továreň postavili ešte pred prvou svetovou vojnou, teda v čase rakúsko-uhorskej monarchie. Cverny tam vyrábali až sto rokov.

Ružinov pripravuje územný plán zóny, ktorým sa tiež zadefinuje, čo sa tu môže a nemôže robiť. Čiže v tejto chvíli zrejme nikto poriadne nevie, čo sa tu bude diať, hovorí grafický dizajnér Boris Meluš, ktorý v Cvernovke sídli.

Umelci aj firmy majú v nájomných zmluvách trojmesačnú výpovednú lehotu. Zatiaľ ich však majiteľ neinformoval o tom, že by chcel, aby odišli. S prvými rekonštrukciami by mal začať v druhej polovici budúceho roka.

Kniha_CVERNOVKA_foto4
Väčšina zamestnancov v bratislavskej cvernovej továrni boli ženy. Foto – Archív Ateliéru Bavlna

V Steine výrazne búrali

Spoločnosť YIT zatiaľ ukázala svoj vzťah k pamiatkam v pivovare Stein. Stavia tam viac ako 400 nových bytov a podzemnú garáž.

Aj v tomto areáli je len jedna z budov pamiatkou. Developer musel zachovať kvasiareň s veľkou pôvodnou kupolou, tú sľubuje obnoviť a hovorí aj o tom, že niektoré miesta areálu tiež obnoví. Zbúral však ďalšie budovy, ktoré chceli pamiatkari zachrániť, napríklad vodnú vežu s typickým nápisom Stein.

V princípe si myslíme, že by sa tu mohlo pokračovať v tom, čo tu tak nejako organicky vzniklo zospodu. Myslíme si, že na to by sa dalo dobre nadviazať a ďalej to budovať, hovorí o budúcnosti Cvernovky Viliam Csino.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie