Denník N

Jago a dobrodruhovia v politike

Dobrodruhovia sú na oboch stranách – aj vo vládnych stranách, aj v opozícii.

Autor je psychiater

Keď počujem odborníkov hovoriť, že ťažkú situáciu krajiny vyriešia len predčasné voľby, cítim akési zadosťučinenie, keďže už pred rokom som prognózoval, že vláda nezvládne štvorročné obdobie.

V hĺbke duše som však predsa len dúfal, že predstavitelia vládnych strán budú mať toľko sebakontroly a najmä pre šokové udalosti (covid, ruská vojna na Ukrajine) potlačia negatívne prvky svojich osobností, aby namiesto devastácie jeden druhého investovali svoju energiu do stabilizácie krajiny. Túto túžbu som adresoval najmä pánom Matovičovi a Sulíkovi.

Dnes už vieme, že ani v jednom z nich nebola čo i len štipka pokory. (Pravda, nedávam medzi dvoch politikov znak rovnosti, keďže ich pozície boli a priori iné a rozličné boli aj ich možnosti.)

Aktivity Igora Matoviča by som prirovnal k známej Shakespearovej postave, k Jagovi. Ide o neľútostného manipulátora z Othella, ktorého motivujú len sebecké, narcistické ciele a pri ich uskutočňovaní sa neštíti ani násilia.

Žiaľ, Richard Sulík si nedokázal voči Jagovi vypracovať vlastnú stratégiu. Aj jeho si podmanilo vlastné ego a pustil sa do neľútostných rozbrojov.

O osude krajiny napokon rozhodla vojna Jaga a Ega.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie