Denník N

V base bol za brata, pred oslobodením sa stratil

Peter Végh (vľavo) išiel do väzenia za svojho brata Martina. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Végh (vľavo) išiel do väzenia za svojho brata Martina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Viac ako rok sedel namiesto svojho brata vo väzení. Peter Végh na súd neprišiel, a tak sudca nemohol rozhodnúť, či povolí v jeho prípade obnovu konania. Jeho brat bol pripravený vypovedať.

Bratislavský okresný sudca David Lindtner prichádza do pojednávacej miestnosti a prekvapene pozerá, že na lavicu obžalovaných si nikto nesadá.

Muž, na prvý pohľad veľmi podobný tomu, koho videl v sieni v decembri, ostáva medzi verejnosťou. Nie je to totiž Peter Végh, ale jeho brat Martin. Ten, za koho si Peter pred necelými tromi rokmi odsedel 16 mesiacov v Leopoldove za krádež v novinovom stánku.

Sudca telefonuje obžalovanému

Sudca začne zisťovať, čo sa deje. Brat netuší. „Máte naňho niekto číslo?“ pýta sa Lindtner.

Martin Végh, ale aj novinári vyťahujú mobil, aby sudcovi pomohli. Mobil po chvíľke zvonenia zdvihne Petrova družka. Ani ona nevie, čo sa deje. Nadiktuje sudcovi ďalšie číslo. To je však vypnuté.

Lindtnerovi neostáva nič iné, len odročovať. Namiesto jedného verejného konania tak budú minimálne tri. To ďalšie v polovici apríla. Martin sľubuje, že určite príde. V decembri neprišiel, a preto sa odročovalo. Vtedy však prišiel Peter, ale aj znalci, ktorí vysvetlili, ako k omylu, že si odsedel trest za brata, mohlo dôjsť. Vtedy Peter sľuboval, že na ďalšie konanie príde. Pred sudcom zamlčal, že na druhý deň má nastúpiť do väzenia na desať mesiacov za porušenie podmienky z minulosti. Lindtner to zistil z televíznej reportáže. Situáciu preveril a zistil, že Peter vo väzení nie je.

Jeho družka Lucia hovorí, že s ním už niekoľko dní nebola. „Možno aj nastúpil do väzenia, keď už som o ňom dlhšie nič nepočula,“ vraví. Minimálne pred týždňom s ním však telefonoval Martin. Vtedy vo väzení Peter určite nebol.

Bál sa basy, tak sa vydával za brata

Martin Végh inak nie je veľmi zhovorčivý. Vysvetľovať, prečo sa vydával za svojho brata, keď ho v decembri 2010 prichytili pri krádeži v novinovom stánku pod bratislavským Trnavským mýtom, sa mu veľmi nechce.

„Neviem,“ povie najskôr, no pomaly dodáva, že nechcel nastúpiť do väzenia. V tom čase, keď ho chytili, si mal totiž odpykávať trest za iný skutok.

Je mu ľúto, čo sa stalo? Nasleduje mlčanie. Martin naznačuje, že vôbec nepočítal s tým, že by si brat zaňho mohol trest odpykať. Nevie si vysvetliť, prečo Peter súhlasil s trestným rozkazom, ktorým ho Okresný súd Bratislava III odsúdil za niečo, čo neurobil. „Ja by som to nikdy nepodpísal. Nechápem, prečo to urobil,“ hovorí Martin.

Na to isté sa Petra Végha pýtal v decembri aj sudca. Tvrdil, že sudkyňa sa mu vyhrážala väzbou. Žiaden príkaz na jeho väzobné stíhanie však neexistoval.

Peter sa spamätal, až keď bol vo väzení. Z cely požiadal súd o obnovu konania. Sudca Zdenko Čaniga ju však nepovolil, pretože vtedy ešte neveril Martinovi, ktorý sa ku krádeži priznal. Neopísal totiž dostatočne presne to, čo sa v decembri 2010 pod Trnavským mýtom malo stať. Porovnanie odtlačkov prstov oboch bratov sudca odmietol. Až keď sa o prípad začala vlani zaujímať televízia Markíza, nastal v ňom zvrat.

Policajt prehliadol správu o DNA

Dodatočne v policajnom spise zistili, že expertízny ústav už v máji 2011 upozornil, že DNA analýza zadržaného páchateľa sa zhoduje s dvomi menami – Petrom aj Martinom Véghom.

Znalec potvrdil, že takáto zhoda je možná len v prípade jednovaječných dvojčiat, čo bratia Véghovci nie sú. Je medzi nimi ročný rozdiel. Znalec preto žiadal o opätovné odobratie výterov, aby mohol DNA znova porovnať. To sa však už nestalo. Vyšetrovateľ totiž zrejme túto správu prehliadol. Neinformoval o nej prokuratúru ani súd, a ten odsúdil nevinného.

Nadporučík čelí obvineniu z marenia úlohy verejným činiteľom. Inšpekcia vyšetrovanie stále neuzavrela.

„Je to pre mňa nepochopiteľné,“ komentoval v minulosti chybu policajta minister vnútra Robert Kaliňák. Po tomto zistení iniciovala obnovu konania samotná prokuratúra. Ak Peter Végh uspeje a súd ho uzná za nevinného, môže žiadať štát o odškodnenie.

 

Chronológia
  • December 2010: bratislavskí policajti prichytili pod Trnavským mýtom zlodeja, ktorý chcel vykradnúť novinový stánok; nemal doklady a tvrdil, že je Peter Végh;
  • Apríl 2011: Okresný súd Bratislava III odsúdil trestným rozkazom Petra Végha na 16 mesiacov; ten sa vyhýbal súdu;
  • Október 2011: Petra predviedli na súd, voči trestu sa neodvolal;
  • Apríl 2012: Peter si začína odpykávať trest;
  • Máj 2012: Odsúdený žiada o obnovu konania; v júni ju súd nepovoľuje;
  • September 2014: po medializácii prípad preveruje inšpekcia ministerstva vnútra aj Generálna prokuratúra;
  • Október 2014: Minister vnútra Robert Kaliňák priznáva chybu policajta, ktorý prehliadol správu o DNA;
  • December 2014: Na žiadosť okresnej prokuratúry sa začína na Okresnom súde Bratislava III rozhodovanie o obnove konania; Peter Végh aj znalci prídu, chýba Martin Végh, a tak sa odročuje;
  • Január 2015: Martin Végh na súd príde, chýba však Peter, a tak sudca odročuje konanie na apríl

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie