Denník N

Putin navštívi Orbána dva týždne po Merkelovej

Orbán so svojím vzorom Putinom. Foto – TASR/AP
Orbán so svojím vzorom Putinom. Foto – TASR/AP

Ruský prezident bude o mesiac v Budapešti hovoriť o vojne na Ukrajine aj o zrušenom plynovode South Stream.

Ruský prezident Vladimír Putin príde do Budapešti na pracovnú návštevu už 17. februára, oznámil v stredu maďarský minister zahraničia Péter Szíjjártó. Pôvodne sa hovorilo o marci. Putinova návšteva vzbudila záujem aj preto, lebo 2. februára Maďarsko navštívi nemecká kancelárka Angela Merkelová.

O Putinovej návšteve sa začalo v Budapešti hovoriť až po tom, ako sa potvrdili správy o príchode Merkelovej a najmä po správach z diplomatického zákulisia, že nemecká kancelárka premiérovi Viktorovi Orbánovi vynadá aj za jeho zbližovanie sa s Moskvou.

Sankcie poškodili spoluprácu

Putin bude v Maďarsku rokovať o obojstranných politických a ekonomických vzťahoch, o energetickej bezpečnosti po zrušení výstavby ruského plynovodu South Stream a o konfliktu na Ukrajine, povedal Szijjártó.

Sankcie Európskej únie proti Rusku a ruské odvetné kroky podľa neho poškodili rusko-maďarskú ekonomickú a politickú spoluprácu, maďarský export do Ruska sa v uplynulom období znížil o viac ako 13 percent.

Orbán pred dvomi týždňami v rozhovore pre maďarský rozhlas povedal, že od Merkelovej žiadnu kritiku neočakáva a že za kritické ohlasy na jeho adresu zo zahraničia môže len domáca opozícia.

Ďalej od konfliktov

Nepovedal, o čom bude rokovať s Putinom, záujmom krajiny však podľa neho je, aby sa nenechala Spojenými štátmi zatiahnuť do studenej vojny a aby sa „držala ďalej od všetkých konfliktov, ktoré nie sú našimi konfliktami.“

Putin bol v Maďarsku naposledy v roku 2006, kedy prišiel na pozvanie ľavicového premiéra Ferenca Gyurcsány. Orbán ako líder opozície vtedy označil Gyurcsányovo zbližovanie sa s Ruskom za vlastizradu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie