Denník N

Fico po Paríži: Francúzom pomôžeme piatimi vojakmi, doma zmeníme ústavu

Foto - TASR
Foto – TASR

Premiér tvrdí, že v boji s terorizmom nebude poznať hranice. Do zahraničia posiela ďalších päť vojakov.

Premiér Robert Fico a jeho vláda rozbehli ďalšie „protiteroristické“ opatrenia. Smer, ktorý ide do volieb pod heslom Chránime Slovensko, chce preto aj meniť ústavu a už na budúci týždeň ide parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní prehnať sériu noviel zákona. Ďalšie zmeny ešte len pripravuje.

Vláda rozhodla aj o tom, ako pomôže Francúzsku po útokoch na Paríž. Do Mali, kde majú Francúzi svoje jednotky, má poslať „do päť“ vojakov, ktorí by mali cvičiť miestnu armádu, čím máme Francúzom uvoľniť ruky na akcie proti Islamskému štátu.

Ústava sa ide meniť už trinásty raz za 22 rokov. Naposledy ju menil Smer s KDH vlani, aby do nej dostali, že „manželstvo je jedinečný zväzok medzi mužom a ženou“. Dva roky predtým zasa obmedzili poslaneckú imunitu.

„Pri tejto migrácii, keď do Európy prišli státisíce ľudí, bez kontroly, bez identifikácie, je možné, že na území EÚ je veľký počet bojovníkov Islamského štátu, vybavených aj schopných spáchať podobné teroristické útoky,“ vravel Fico po mimoriadnom zasadnutí vlády. „Pokiaľ ide o bezpečnosť Slovenska, pokiaľ ide o bezpečnosť ľudí, tak nebudeme poznať hranice,“ odpovedal na otázku, čo to celé bude stáť.

Denník N tento týždeň napríklad informoval, že v stredoslovenských penziónoch a hoteloch sa polícia pýtala na „Arabov“, ale oficiálne hľadala utečencov.

Väčšia ochrana aj pre svedkov terorizmu

Na webe Pluska.sk sa objavilo, že vláda tri týždne pred Vianocami začala listom oslovovať mestá a obce, aby prehodnotili, či sa budú konať ohlásené zhromaždenia v pôsobnosti miest.  Žiadosť sa má týkať obdobia do konca roka, teda hlavne vianočných trhov či koncertov.

V sérii zmien zákonov, ktoré teraz Smer mení, je možnosť odpočúvať a monitorovať obvinených či odsúdených z terorizmu. Výnimkou je komunikácia s advokátom. Sprísniť by sa mali tresty za „zosnovanie teroristickej skupiny“. Svedkom proti podozrivým z terorizmu by sa mali rozšíriť možnosti bezpečne vypovedať – napríklad prostredníctvom videonahrávky či videokonferencie.

Viac možností by mala polícia dostať aj pri využívaní policajných agentov. Tak by mohla dostať väčšie zákonné možnosti, aby vám prezrela auto, ale napríklad aj pri bezpečnostných opatreniach na verejných priestranstvách. Policajti by mali dostať lepšiu výzbroj a vo väčšej miere by s nimi mohli spolupracovať vojaci. Ďalšie kompetencie má dostať SIS a Vojenské spravodajstvo. Mohli by pri podozrení z terorizmu preventívne monitorovať elektronickú komunikáciu.

Opozícia váha, silné KDH chce zmenu podporiť

Na zásadnú zmenu predĺženia lehoty zadržania pri podozrivých z terorizmu chýba Smeru sedem opozičných hlasov. Vlani v júni pri ústavných zmenách pomohli hlasy poslancov KDH, časť OĽaNO a SDKÚ pri posilnení pojmu manželstva v Ústave SR.

Väčšina opozície zatiaľ nevie, ako sa k zmenám postaví a či Smer podporí, no hlasovanie pravdepodobne bude úspešné. KDH označuje bezpečnosť občanov za najvyššiu prioritu, preto sú pripravení návrhy v parlamente podporiť.

„Prekvapuje nás však, že Smer myslí na bezpečnosť občanov až teraz, lebo minulý týždeň Smer schválil rozpočet na budúci rok, kde výdavky na obranu k pomeru HDP klesajú,“ vraví hovorkyňa strany Nataša Žembová. Ak by ministerstvo financií vyhovelo žiadostiam SIS a Vojenského spravodajstva na vyšší rozpočet, mohli by podľa KDH efektívnejšie čeliť aj teroristickým hrozbám.

Líder OĽaNO Igor Matovič vraví, že by sa najskôr mali dohodnúť na spoločnom postupe v opozícii a potom prípadne rokovať so Smerom. „Ide o vážne veci. Na jednej strane treba chrániť Slovensko, ale treba chrániť aj slobodu.“

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár si určité sprísnenie vie predstaviť, no iba pri terorizme. „Musí byť rovnováha medzi slobodou a bezpečnosťou.“

Predseda Novy Daniel Lipšic premiérovi vyčíta, že s opozíciou najskôr nerokoval, hoci ju potrebuje na zmenu ústavy. „Zdá sa mi to veľmi silácke, že najskôr niečo schváli a potom pošle predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby rokoval s opozíciou. To sa mi zdá z jeho strany hlúpe.“

Pozdáva sa mu však predĺženie lehoty zadržania osoby, kým sa dostane pred súd. Je to podľa neho dôležité, aby polícia čo najlepšie zdokumentovala prípad, zozbierala dôkazy.

„Som ochotný to podporiť. Celkom nerozumiem, prečo by sa mala predlžovať aj lehota na rozhodnutie súdu. To už nerieši terorizmus, osoba je zadržaná, návrh podaný a dôkazy sú zosumarizované. Zaujíma ma zdôvodnenie, logiku v tom nevidím.“

Iba dočasne?

Opatrenia áno, ale dočasné, vraví poslanec Martin Fedor zo Siete. „Z histórie vieme, že sa to veľmi ťažko dáva späť.“ O rok, dva po prijatí zmien by sa podľa neho zákony mali prehodnotiť, či boli nejaké obvinenia z terorizmu. Chcú sa ešte poradiť, no podporia zvýšenie bezpečnosti občanov a zvážia aj zmenu Ústavy SR. „Sú tam návrhy, ktoré idú do občianskych práv a slobôd a musia sa veľmi citlivo posudzovať.“

Na spoluprácu vojakov a policajtov podľa neho nestačí len zmeniť zákony, ale je nutné aj upraviť vnútorné postupy. Posilnenie ľudí by nemalo byť zase plošné, ale iba v špecializovaných útvaroch, aby sa neplytvalo peniazmi, tvrdí.

Martin Dubéci, ktorý sa venuje bezpečnosti a kandiduje za Most-Híd, hovorí, že mimoriadne opatrenia by mali byť len pre mimoriadne situácie.

„Existujú spôsoby, keď by ich platnosť bola podmienená vyhlásením zvýšeného stupňa teroristického ohrozenia. Je to tlak na to, aby vláda zdôvodňovala potrebu využívania mimoriadnych opatrení. V čase, keď je ohrozenie nízke, by bolo ich využívanie vo veľkom prinajmenšom zvláštne.“

Problémom bezpečnosti Slovenska podľa neho nie sú až tak právomoci, ale malá efektivita politiky či závislosť od nej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protiteroristické zákony

Útok v Paríži

Slovensko

Teraz najčítanejšie