Denník N

Hovorca Strižinec: Aj ja som gej, nechcem v tom nechať Romana samotného

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Mám pocit, že dozrel čas hovoriť čo najotvorenejšie a že to v tejto chvíli môže niečomu pomôcť, myslí si o svojom coming oute hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Sme spolužiaci zo žurnalistiky a ty si vôbec prvý človek, ktorý mi na vysokej škole povedal, že je gej. Pamätáš si to?

Na tú konkrétnu chvíľu si nespomínam. Ale mal som vtedy také „kolečko“. Keď už si to človek prizná sám pred sebou, tak potom príde obdobie, keď to potrebuješ zdieľať s čo najviac ľuďmi. Hľadáš pochopenie a potrebuješ to dostať zo seba, aby ľudia konečne vedeli, kto si.

A nepýtali sa ťa stále, kedy si nájdeš frajerku.

Pre niekoho vkus som to možno urobil dosť neskoro, ale zasa dosť skoro na to, aby som už potom nečelil týmto otázkam.

Čo cítiš po vražde na Zámockej ulici?

Rozmýšľam o tom celý týždeň a rozmýšľam, či som viac smutný alebo nahnevaný. Zo súboja týchto dvoch emócií vychádza akási prázdnota. Veľmi čudný pocit. Debatujem o tom s kamarátmi, všetci to nejako spolu prežívame, ozývame sa ľuďom, ktorých sme dlho nevideli, zrazu sa zaujímame o to, ako sa máme a ako to cítime.

Po vražde si mi hovoril, že chceš spraviť verejný „coming out“. Prečo si sa tak rozhodol?

V zásade to nie je žiadne tajomstvo, som vyoutovaný pred všetkými, aj keď nie takto verejne, takže pre niekoho to bude asi prekvapenie. Mám pocit, že dozrel čas hovoriť čo najotvorenejšie a že to v tejto chvíli môže niečomu pomôcť. Sme občania Slovenskej republiky, vedieme normálny obyčajný život, máme obyčajné starosti, chodíme do práce, nakupujeme v rovnakých obchodoch, kupujeme pracie prášky, aviváže, varíme večere, musíme prať, žehliť, vysávať. Mnohí to tak evidentne nevnímajú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Útok na Zámockej

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie