Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Pluska dala na titulku novín fotku obetí streľby v Teplárni. Môže ísť o vážny zásah do súkromia

Dobrý deň, dnes sa v MediaBrífingu okrem iného dočítate:

  • denník Plus 1 deň zverejnil fotku zastrelených ľudí pred Teplárňou, môže ísť o vážny zásah do súkromia,
  • Facebook zmazal Kotlebov rozhovor s otcom vraha,
  • Telegram je pod stále väčším tlakom, v Nemecku dostal 5-miliónovú pokutu,
  • Facebook má problém pritiahnuť ľudí do metaverza.

Hlavnou témou na titulke pondelkového vydania denníka Plus 1 deň bolo prihlásenie sa moderátora TA3 Rastislava Ilieva k LGBT+ komunite. Redakcia informáciu ilustrovala fotkou novinára s pripnutou dúhovou vlajkou a snímkou obetí streľby v Teplárni.

Telá Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha sú na fotke ničím nezakryté, na chodníku je krv a hoci snímka nie je úplne ostrá, jednej z obetí vidno do tváre.

Náhľad titulky novín zobrazujeme s rozostrenou fotkou z miesta činu, neupravená verzia je dostupná tu.

Šéfredaktorka novín Ivana Mandáková neodpovedala na otázky, prečo sa takúto fotografiu rozhodli zverejniť.

Pravidlá: Slovenský etický kódex novinára a ani kódex vydavateľstva News and Media Holding, ktoré vydáva denník Plus 1 deň, neurčujú presné zásady, ako majú novinári postupovať pri zverejňovaní materiálov o obetiach trestných činov.

  • Oba kódexy však hovoria o potrebe ochrany súkromia. Zverejnením fotografie mohlo dôjsť k neprimeranému zásahu do súkromia obetí a ich blízkych.
  • Podľa etického kódexu má novinár vždy používať „primerané výrazové prostriedky“. Otázne je, či pri článku o moderátorovi TA3 je primerané ukázať fotku dvoch mŕtvych ľudí.
  • Podľa zahraničných odporúčaní by novinári mali zvážiť, či zverejnenie podobných záberov pomôže verejnosti lepšie pochopiť problematiku. Je vo verejnom záujme zverejniť tieto materiály? Dá sa informácia priniesť iným, menej zraňujúcim spôsobom?
  • Redakciám sa tiež odporúča, aby dopredu varovali publikum, že uvidí násilný obsah. Áno, to sa dá ľahšie urobiť v televízii alebo v online spravodajstve, pri zverejnení fotky na titulke novín nedostanú ľudia na výber. Aj to je dôvod, prečo je potrebné citlivo zostavovať obsah titulky.

Verdikt: Európsky súd pre ľudské práva v roku 2007 v podobnom prípade rozhodol, že fotografia obete trestného činu je pre pozostalých zraňujúca, a preto je jej zverejnenie neprípustným zásahom do ich práva na súkromie.

  • Prípad sa týkal prefekta na ostrove Korzika Claudea Érignaca, ktorý bol v roku 1998 zavraždený. Časopis Paris-Match zverejnil fotografiu jeho tela, zobrazená bola aj jeho tvár.
  • Podľa verdiktu francúzskych súdov musel časopis publikovať vyhlásenie, že fotka bola použitá bez súhlasu rodiny a jej zverejnením bolo narušené jej súkromie.
  • Európsky súd pre ľudské práva následne rozhodol, že francúzskym verdiktom nebola obmedzená sloboda prejavu.

Čo bude ďalej: Príbuzní jednej z obetí streľby pri Teplárni už kontaktovali Tlačovo-digitálnu radu SR, samoregulačný orgán, ktorý rieši prípady porušovania novinárskej etiky. Rada zatiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Útok na Zámockej

Slovensko

Teraz najčítanejšie