Denník N

Ako sa mení Poľsko: Chudobný východ sa vyľudňuje, ľudia idú tam, kde je kvalitná verejná doprava

Krakov je druhé najväčšie mesto v Poľsku. Foto -TASR/AP
Krakov je druhé najväčšie mesto v Poľsku. Foto -TASR/AP

Metropola Katovice už nie je najväčšou mestskou aglomeráciou v Poľsku, svoje popredné miesto opäť získala Varšava. Vroclav sa stal tretím najväčším poľským mestom pred Lodžou, ktorá bola ešte pred pár rokmi druhá po Varšave, a teraz sa prepadla na štvrté miesto.

Druhým najväčším mestom v Poľsku je už niekoľko rokov Krakov, ktorý si upevnil svoju pozíciu a má už vyše 800-tisíc obyvateľov.

Nedávno zverejnené výsledky sčítania obyvateľstva odhaľujú prekvapivé údaje o poľskej demografii. Zmeny vo vývoji niektorých miest a úpadok iných sa dejú rýchlejšie, ako si všetci mysleli, a mapu Poľska na mnohých miestach bude treba nakresliť od základov.

Celoštátne sčítanie obyvateľov, domov a bytov prebehlo v Poľsku v období od 1. apríla do 31. septembra 2021. Zmeny zohľadňujú dopady nadmerne vysokého počtu úmrtí v prvý rok pandémie, sčítanie sa však uskutočnilo ešte pred vojnou Ruska proti Ukrajine, čo malo za následok príchod ďalších približne 2 miliónov obyvateľov. Údaje však zahŕňajú následky prvej vlny ukrajinskej migrácie do Poľska v rokoch 2014 – 2016 a neskôr, ktorej rozsah sa však ukázal oveľa menší, než sa očakávalo. Výsledky sčítania boli zverejnené až teraz a sú predmetom mnohých diskusií a analýz.

V mnohých prípadoch sčítanie potvrdilo trendy, ktoré sme už predtým poznali a ktoré sú v podstate zrejmé. Ide napríklad o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie