Denník N

Namiesto Železnej sa stala Šalátovou lady. Rýchly vzostup a ešte rýchlejší pád Liz Trussovej

Lizz Trussová na konferencii strany v Birminghame začiatkom októbra. Foto - TASR/AP
Lizz Trussová na konferencii strany v Birminghame začiatkom októbra. Foto – TASR/AP

Ako sa Liz Trussovej podarilo stať sa najkratšie vládnucou premiérkou v dlhých britských dejinách.

Liss Trussová chcela, aby si ju dejiny zapamätali ako druhú Margaret Thatcherovú. Sľubovala thatcherovské znižovanie daní a neústupnosť a tvrdosť, ktorým ho chcela vymôcť. Aj keď ju budú kritizovať, chcela vydržať.

Namiesto Železnej lady však vojde do histórie možno ako Šalátová lady. Keď sa jej premiérske kreslo začalo otriasať pod nohami, magazín Economist použil tento termín, čím predpovedal, že ako premiérka už nevydrží dlhšie ako ľadový šalát mimo chladničky.

Britom so svojským zmyslom pre humor nebolo viac treba. Bulvárne noviny Daily Star urobili živé vysielanie na YouTube, v ktorom položili na stôl ľadový šalát kúpený v Tescu za 60 pencí s bielou parochňou a fotku britskej premiérky. Diváci 24 hodín denne mohli sledovať, kto vydrží dlhšie.

Titulky britských novín po rezignácii. Foto – TASR/AP

Najkratšia, ale aj najhoršia?

Vo štvrtok po 10 dňoch „súťaže“ mohli vyhlásiť, že šalát vyhral. Liz Trussová po ekonomickom a politickom chaose, ktorý s jej vládou zavládol v Británii, ohlásila, že odstupuje z pozície predsedníčky Konzervatívnej strany, a teda aj z postu britskej premiérky.

„Nikdy nebol premiér menej vhodný na túto prácu ako ona. A nikdy nebola rezignácia pre krajinu potrebnejšia,“ napísal v úvodníku ľavicový Guardian. Noviny Metro ju na titulke nazvali „najhoršou premiérkou, akú sme kedy mali“.

Či bola skutočne najhoršou, o tom sa medzi historikmi bude ešte debatovať (asi bude patriť medzi favoritov). Naisto sa však stala najkratšie slúžiacim predsedom vlády v britských dejinách. A to hovoríme o vyše tristo rokoch a 56 mužoch a ženách, ktorí zastávali túto funkciu.

Každý iný premiér vydržal minimálne sto dní, tých najkratšie slúžiacich často skolila smrť či choroba.

Ako sa Liz Trussovej podarilo takto potupne prepísať britské dejiny? Ako napísala BBC, bolo to krátke, ale nie jednoduché.

Ak by si lídra Konzervatívnej strany

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie