Denník N

Vychovala duševne chorého syna: Máme vrelý vzťah, príde za mnou a objíme ma. Iní svoje deti ani nevídajú

Alena Müllerová. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Alena Müllerová. Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Pred sedemnástimi rokmi sedela dramaturgička Českej televízie Alena Müllerová na schvaľovačke dokumentu o Pavlovi Dostálovi, keď jej zazvonil telefón. Volala polícia, že sa jej syn stal účastníkom nehody. Vyzeralo to, že vtedy dvanásťročný Jáchym neprežije. Nakoniec je jeho „jediným“ následkom psychické ochorenie s prvkami schizofrénie. Jáchym nie je svojprávny a jeho matka bojuje za to, aby rodičom ako ona štát v ich situácii pomohol. O ľuďoch so psychiatrickou diagnózou a ich blízkych vznikol v Českej televízii dokumentárny cyklus Péče o duši. Müllerová je vedúcou tvorivej skupiny, ktorá je pod cyklom podpísaná.

V rozhovore sa okrem iného dozviete:

  • aké následky si syn dramaturgičky ČT nesie po ťažkej autonehode dodnes,
  • s čím sa ako matka chorého musela Alena Müllerová vyrovnať,
  • kedy sa o syna začala báť,
  • že jej v ťažkej situácii pomohol otec syna a vtedajší partner Jan Rejžek,
  • akým ľuďom sa venuje nový cyklus dokumentárnych filmov Péče o duši, ktorému Müllerová v ČT šéfuje,
  • a ako sa dramaturgička angažuje v reforme psychiatrickej starostlivosti.

Vediete v Českej televízii tvorivú skupinu, v rámci ktorej vznikol cyklus dokumentárnych filmov Péče o duši. Pre vás je to silná osobná téma, pred rokmi vášho syna Jáchyma zrazilo auto a dodnes si nesie psychické následky. 

Áno, je to príbeh, ktorý žijem mnoho rokov. Jáchym mal vtedy dvanásť.

Myslím, že prechádzal cez cestu. 

Áno, stalo sa to na Budějovickej, šiel ku kamarátovi, ktorý býval kúsok od nášho domu. Boli prázdniny.

Nevieme, ako sa to stalo, asi sa zle rozhliadol a to auto šlo možno trochu rýchlejšie. Ďalej to poznám už iba od mestských policajtov, ktorí práve šli okolo. Vodič zavolal záchranku a Jáchym mal vlastne velikánske šťastie, že okolo šli tí policajti, pretože mu poskytli prvú pomoc. Inak by zrejme na mieste zomrel. Záchranka ho odviezla na detské ARO do Thomayerovej nemocnice, ktorá je pár stoviek metrov od miesta nehody.

Polícia nám zavolala, bolo to hrozné. Zhodou okolností sme práve schvaľovali dokument o Pavlovi Dostálovi, ktorý sme natáčali s Břetislavom Rychlíkom. Dívame sa, zvoní telefón a ja počujem: „Máte syna Jáchyma?“ Pýtala som sa, čo sa stalo. Odpovedali, že mi to teraz nemôžu povedať, ale že náš syn bol účastníkom dopravnej nehody. Pamätám si, že som sa stále dookola pýtala: „Ale žije? Je tak, žije?“ Oveľa viac si už z tej šialenej chvíle nepamätám.

Asi ste sa prepli na nejakého autopilota. 

Áno. Išli sme hneď do nemocnice. A to už si vybavujem, ako by to bolo včera. Ako ideme na poschodie ku dverám JIS-ky, zvoníme.

Vy a váš muž Jan Rejžek?

Áno, Honza, otec Jáchyma. Povedali nám, že Jáchym utrpel mnoho zranení, má ťažké krvácanie do mozgu a nádej, že to prežije, je tak desať, možno dvadsať percent.

Všetci sme sa vtedy za vášho syna modlili. 

Áno, všetci ste nám posielali energiu. V takej chvíli sa modlíte, či už ste veriaci, alebo nie. Keď nás k nemu na chvíľu pustili, dívali sme sa na dvanásťročného chlapca, ktorý na tých prístrojoch vyzeral stále malý, bol dotlčený a celý potretý zelenou dezinfekciou. Vyzeralo to prosto strašne, zároveň však akoby pokojne spal. Potom nasledovalo niekoľko bezsenných nocí. Pán doktor Prchlík, ktorý mu zachránil život, nám povedal, nech voláme a chodíme kedykoľvek. Boli sme v nemocnici každé ráno. Zo začiatku sa Jáchymov stav vôbec nemenil a doktor nám hovoril, nech sme za to vďační, pretože v takom prípade žiadna správa rovná sa dobrá správa. My sme teda iba čakali. Po niekoľkých dňoch bol Jáchym stabilizovaný, ale stále nedýchal sám, bol pripojený na pľúcnu ventiláciu, dýchal zaňho ventilátor.

Česká televízia 12. októbra uviedla prvý diel nového dokumentárneho cyklu Péče o duši, ktorý sa venuje duševne chorým a ich blízkym v priebehu reformy psychiatrickej starostlivosti. V deviatich dokumentoch ČT2 prostredníctvom príbehov konkrétnych ľudí ukazuje, aký je v skutočnosti život s duševným ochorením a ako s ním bojujú nielen samotní pacienti, ale aj ich najbližší. Péče o duši sa vysiela každú stredu večer na ČT2, prvý diel odvysielaný 12. októbra bol o depresii. O chorobe tu prehovoril okrem iných herec Miroslav Hanuš.

Miroslav Hanuš. Foto – Česká televízia

Čo všetko mu okrem krvácania do mozgu bolo?

Mal veľmi pomliaždené obe pľúca a komplikovane polámanú ruku. Pýtala som sa, či mu s ňou nebudú niečo robiť, ale povedali mi, že to nie je na programe dňa, pretože teraz mu musia predovšetkým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie