Denník N

Keď sa spýta na obľúbenú farbu, povedzte sviečková. Ako nenaletieť romantickému podvodníkovi

Ilustrácia - Deník N
Ilustrácia – Deník N

„Babičke sa ozval americký vojak, poslala mu bohvie koľko peňazí, nás vníma ako zradcov, ktorí jej bránia v komunikácii s ním. Sme bezradní,“ zverila sa v online skupine venovanej romantickým podvodom Lucie.

Babička má dnes 76 rokov. Kvôli internetovému milencovi sa zadlžila, predala svoj trojizobový byt výrazne pod cenou a prišla o všetky úspory. Predovšetkým sa však rozkmotrila s rodinou, ktorá sa jej snažila dokázať, že žiadny vojak, ktorý sa za ňou chce prisťahovať do Česka, neexistuje. Podľa odhadov rodiny žena prišla minimálne o dva milióny českých korún (81 560 eur). „Mala svoj vlastný byt, úspory, teraz nemá nič. Musí platiť nájom i dlhy,“ opisuje vnučka.

Na cudzinca, ktorý sa nazýva Gabriel Miller, seniorka narazila vo fanúšikovskej skupine obľúbenej zahraničnej kapely na Facebooku. Po prvotnom oslovení neznámy muž v konverzácii rýchlo prešiel k intímnostiam a následne aj ku komplikovanému životnému príbehu, do ktorého chcel eventuálne vpísať aj spoločnú a bohatú budúcnosť so staršou Češkou.

Aby sa rozprávkový scenár naplnil, „stačilo“ zaplatiť cenný balíček, ktorý jej vojak poslal. Zásielka ani vojak však nikdy nedorazili, žiadosti o platbu sa opakovali a Luciina babička im opakovane vyhovela.

„Predkladali sme jej rôzne dôkazy, cez Google sme našli konkrétneho človeka, ale aj ďalšie podvody pod rovnakou identitou,“ opisuje Lucie s tým, že ani to nestačilo. „Má pocit, že skutočnosť, že Gabriel ešte neprišiel, je naša vina, pretože sme prekazili platbu údajne v čase, keď zostávalo zaplatiť už iba 1500 eur,“ dopĺňa mladá žena.

V situácii Luciinej babičky alebo jej samotnej sa ľahko môže ocitnúť ktokoľvek. Prinášame preto niekoľko tipov, ako sa podobným podvodom celkom vyhnúť, poprípade romantických podvodníkov odhaliť skôr, než im vy sami alebo vaši blízki peniaze pošlete.

1. Jednoducho si nepíšte

Ako sa najlepšie vyhnúť tomu, aby ste sa stali obeťou romantického podvodu? Experti, kriminalisti i podvedení sa zhodujú, že úplne najlepšie je, keď si so žiadnym tajomným cudzincom nikdy písať nezačnete a nikdy si ho do priateľov nepridáte. Pozor si dávajte na vojakov na zahraničných misiách, lekárov vo vojnových zónach, zamestnancov ropných plošín, biznismenov, ale aj na bohaté ženy, ktoré vám chcú ukázať taje investícií. Vždy je dobré pýtať sa prečo. Prečo píše vojak z Jemenu práve žene v mestečku na východe Čiech, s ktorou sa navyše nedorozumie?

Podvodníci navyše veľmi dobre vedia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie