Denník N

Ako neodložiť seniora. Predstavte si, že navždy musíte odísť z domu, lebo ste už starí

Mária Kelemenová ako mladá žena a dnes, keď má 83 rokov. Foto N – Daniel Vražda a archív M. Kelemenovej
Mária Kelemenová ako mladá žena a dnes, keď má 83 rokov. Foto N – Daniel Vražda a archív M. Kelemenovej

Verejné domovy seniorov po Slovensku sú plné, súkromné sú pre mnohých ľudí drahé. S opatrovateľkou sme prešli niekoľko domácností seniorov a videli sme dilemy, či majú odísť z domu do ústavnej starostlivosti.

Mária Kelemenová, 83-ročná osamelá žena z Vinice, sa po zranení dostala do domova pre seniorov. Už by sa tam nikdy nechcela vrátiť.

Teraz býva vo svojom dome, kde sa o ňu niekoľkokrát do týždňa starajú, modlí sa, aby to vydržalo, a vyzerá spokojne.

Július Končer, o takmer desať rokov mladší muž, hovorí, že staroba je zlá. Tvrdí, že po smrti manželky to doma sám už nezvláda. Zbalil si život do dvoch krabíc a troch tašiek a dobrovoľne sa rozhodol ísť do domova pre seniorov.

Keď sme sa stretli s Máriou Feketeovou, ešte sa len rozhodovala, či pôjde do domova pre seniorov, veľa možností však nemala. Sama vo veľkom rodinnom dome to už nezvládala, navyše nedokázala hradiť energie bez ohľadu na energetickú krízu ani platiť za opatrovateľskú službu. Pri opatrnom optimizme ju drží len myšlienka, že aspoň na leto sa vráti domov.

Dlhoročná sociálna pracovníčka Erika Kušická z Vinice hovorí, že na starobu nie sme pripravení a málo o nej v spoločnosti hovoríme. Projekt starostlivosti o seniorov Banskobystrického samosprávneho kraja v ich domácom prostredí označuje za veľký posun vpred.

Prišli sme s ňou do domácností viacerých seniorov, ktorým sa zásadne mení život. A rozhoduje sa o tom, či budú ďalej žiť vo svojich domoch.

Domovy sú obsadené, starajme sa o seniorov doma

V prvom rade majú poskytovanie služieb pre seniorov na starosti obce, je to však aj úloha žúp. Starostov, primátorov a aj županov volíme v spojených voľbách 29. októbra.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Banská Bystrica

Komunálne a župné voľby 2022

Slovensko

Teraz najčítanejšie