Denník N

Ako zrekonštruovať storočný dom: Dá sa to aj bez veľkého búrania a s nižším rozpočtom

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Najskôr uvažovala len o oprave strechy a výmene okien, neskôr sa obrátila na architekta. Vďaka nemu sa majiteľke podarilo z robotníckeho domu z obdobia prvej republiky vytvoriť bývanie, ktoré spĺňa súčasné štandardy, a zároveň zachovať charakter pôvodnej stavby, s ktorou sa viaže množstvo jej spomienok.

Jeden z posledných

Podobných domčekov už v Šali veľa nenájdete. Malý robotnícky dom z nepálenej tehly postavili na konci dvadsiatych rokov minulého storočia – v čase, keď mesto bolo len väčšou dedinou, Váh tiekol vo svojom starom koryte v jeho tesnej blízkosti a na ulici bolo len zopár domov. Dnes je ulica, na ktorej dom stojí, kompletne zastavaná, z jednej strany obkolesená panelákmi, ktoré sa začali vo veľkom stavať, keď sa v meste začalo s výrobou hnojív, a k Váhu vedie kratšia prechádzka.

Dom vznikol v období, keď sa žilo inak, ľudia trávili väčšinu času vonku, a keď boli v dome, boli všetci spolu. Tvorila ho jedna väčšia izba, za ňou kuchyňa, kúpeľňa a sklad. Pred domom bol gánok, za domom kôlňa a všade naokolo záhrada.

Stavebnými úpravami v priebehu desaťročí prešiel nielen samotný dom, ale aj ulica. Na dome pribudlo veľké okno, ulica sa postupne zdvihla, pribudla asfaltová cesta a chodník, ktorý pohltil úzku predzáhradku aj časť sokla. Okno tak pri pohľade od ulice zostalo vo výške len asi 60 cm.

Dom však vyžadoval opravu. Majiteľka Katarína, pracujúca dôchodkyňa, ktorá v dome vyrástla, zvažovala čo ďalej. „Bolo potrebné opraviť strechu, lebo zatekala. Hovorila som si, že možno vymením okná, dvere, kúpim nejaký nábytok…,“ spomína. Menší byt, ktorý vlastnila, sa rozhodla predať a rekonštrukciu z neho financovať.

V tom čase ju zaujal jeden interiér, ktorý navrhol architekt Zoran Samoľ z ateliéru ORA Architekti, a rozhodla sa osloviť ho na spoluprácu. Aj on v Šali vyrástol, v meste trávi veľa času, dobre ho pozná a organizuje v ňom aj dni architektúry. S majiteľkou si hneď sadli a rýchlo zistili aj to, že je synom jej spolužiačky z gymnázia.

Hoci sa venuje aj návrhom novostavieb, priznáva, že k starým domom má vzťah a jeden aj vlastní.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie