Denník N

Európske ľadovce sa tento rok topili najrýchlejšie v histórii. Zmiznúť by mohli do konca storočia

Ľadovec Jungfrau Aletsch. Foto - Robert J Heath/Flickr (CC BY 2.0)
Ľadovec Jungfrau Aletsch. Foto – Robert J Heath/Flickr (CC BY 2.0)

Prečo čerstvý sneh ľadovcom nestačí, ako ich poškodil saharský piesok a čo nám roztápanie Európy pravdepodobne prinesie.

Na to, že ľadovce sa topia, si zvykáme už vyše sto rokov. Vedci však pri vyhodnocovaní tohtoročnej sezóny upozorňujú na prudké otepľovanie a zrýchľovanie roztápania.

„Za 19 rokov, čo som navštívil a študoval ľadovce vo Švajčiarsku, som nevidel leto ako v roku 2022. Rozsah zmien je ohromujúci,“ napísal Neil Entwistle, odborník na rieky a klimatickú odolnosť zo Salfordskej univerzity minulý týždeň pre portál Conversation.

Vysvetľuje, že glaciológovia používajú slovo „extrémne“ na opis už približne dvojpercentného ročného úbytku ľadu z celkového objemu ľadovca. Tohtoročné švajčiarske ľadovce stratili podľa švajčiarskej siete na monitorovanie ľadovcov GLAMOS v priemere 6,2 percenta.

Úbytok ľadovcov podľa GLAMOS. Zdroj – Twitter

Po rekordných teplotách sa v Alpách objavili aj ľudské pozostatky či trosky lietadla, ktoré bolo zamrazené v ľade vyše 50 rokov. Podľa Roberta Bolognesiho, odborníka na sneh a riaditeľa spoločnosti Meteorisk, bude týchto objavov v nasledujúcich rokoch pribúdať.

Švajčiarski vedci hovoria, že alpské ľadovce by mohli úplne zmiznúť už koncom tohto storočia.

Problém mali aj veľké ľadovce v Rakúsku. Tento rok sa roztápali dvakrát až štyrikrát rýchlejšie, než je dlhodobý priemer. Odborníci pritom predpovedajú, že najväčší rakúsky ľadovec Pasterze na úpätí Grossglockneru sa do niekoľkých rokov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie