Denník N

Gašpar, Bödör a spol. sa v kauze Očistec tak skoro pred súd nepostavia. Sudca prerušil stíhanie

Tibor Gašpar a Norbert Bödör. Foto – TASR
Tibor Gašpar a Norbert Bödör. Foto – TASR

(Aktualizované 13:00) Viac ako pol roka sa v kauze Očistec hľadal zákonný sudca. O obžalobe mal nakoniec začať rozhodovať sudca Peter Pulman, no ten prerušil trestné stíhanie a obrátil sa na Ústavný súd. Odpovede sa tak rýchlo nemusí dočkať.

Vlani, krátko pred Vianocami, informovala špeciálna prokuratúra o tom, že podala obžalobu v kauze Očistec. Po zhruba roku vyšetrovania uzavrela prípad, z ktorého vyplynulo podozrenie, že v ére Smeru bolo možné zneužívať políciu na politické ciele.

Bývalí policajní funkcionári na čele s exprezidentom Tiborom Gašparom, oligarchom Norbertom Bödörom či bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom sa však tak skoro v tejto kauze pred súd nepostavia.

Sudca Peter Pulman, ktorý má v kauze rozhodovať, sa obrátil na Ústavný súd s návrhom na konanie o súlade zákona s ústavou. Znamená to, že trestné stíhanie v kauze prerušil.

Sudcovia Ústavného súdu nemajú žiadne lehoty, ako rýchlo musia o takomto podaní rozhodnúť. Odpoveď z Košíc môže prísť až o rok, a kým sa tak nestane, sudca Pulman nebude rozhodovať.

Po tom, ako sa viac ako pol roka hľadal zákonný sudca, ktorý by sa kauzy ujal, sa začiatok súdu znovu posúva.

Po podaní obžaloby totiž dostal spis sudca Michal Truban, ktorého nezaujatosť spochybnil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. So svojou námietkou napokon uspel a Najvyšší súd Trubana v lete vylúčil. Spis preto nakoniec skončil u Pulmana.

„Voči rozhodnutiu súdu podáme sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd,“ vyhlásil teraz Úrad špeciálnej prokuratúry. Ten upozorňuje na nález Ústavného súdu z roku 2009, ktorý sa už postavením špeciálnej prokuratúry na návrh viacerých obvinených zaoberal.

Najvyšší súd by mohol zrušiť uznesenie o prerušení konania a prikázať sudcovi Pulmanovi, aby svoj návrh na Ústavný súd zobral späť.

Ústavný súd pred trinástimi rokmi povedal, že „zriadenie a postavenie Úradu špeciálnej prokuratúry v systéme orgánov prokuratúry, ako aj vymedzenie postavenia špeciálneho prokurátora vo vzťahu k postaveniu a oprávneniam generálneho prokurátora má racionálny základ v úsilí zabezpečiť účinné právne prostriedky pre odhaľovanie a trestnoprávny postih najzávažnejších foriem trestnej činnosti a nedostáva sa do konfliktu s princípom ochrany základných práv a slobôd, ani s princípmi právneho štátu“.

Špeciálnu prokuratúru nemožno vylúčiť

Z Pulmanovho podania, ktoré je zverejnené na stránke Ústavného súdu, vyplýva, že zapochyboval o súlade zákona o prokuratúre s ústavou. Ako to súvisí s prípadom?

Ide o to, že prípad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Slovensko

Teraz najčítanejšie