Denník N

Slafkovského zranenie nie je vážne, odkazuje Arber Xhekaj. Kanaďan, ktorý túži hrať za Česko

Arber Xhekaj (vľavo) s Jurajom Slafkovským. Foto TASR/AP
Arber Xhekaj (vľavo) s Jurajom Slafkovským. Foto TASR/AP

Montreal prehral v noci doma s Dallasom 2:5, Juraj Slafkovský nehral pre zranenie. Čo mu je, sme sa snažili zistiť v šatni po zápase od jeho spoluhráča z útoku Jaka Evansa a dobrého kamaráta Arbera Xhekaja.

Slafkovskému sa príliš nedarilo v prvých troch zápasoch, v ktorých hral v treťom útoku s Christianom Dvorakom a Brendanom Gallagherom. Po zaradení do štvrtej formácie k Jakovi Evansovi a Mikovi Hoffmanovi odohral dva dobré zápasy a strelil aj prvý gól.

„S nami hral skvele, myslím si, že začína nachádzať svoj rytmus. Strelenie prvého gólu v NHL bola pre neho obrovská vec. Teším sa už na to, čo nám ukáže, keď sa vráti,“ povedal nám Evans.

Namiesto Slafkovského v Evansovom útoku v noci nastúpil Rem Pitlick. „S Remom som už počas kariéry odohral veľa zápasov. Vždy je to zábava, pretože je to inteligentný hokejista. So Slafkovským sú odlišné typy hráčov, ale s obomi sa mi hrá dobre.“

Štvrtá formácia strelila v noci aj gól, po prihrávkach Evansa a Xhekaja skóroval Hoffman.

„Úprimne, netuším,“ povedal Evans na otázku, aký problém trápi Slafkovského. Možno naozaj nevedel a možno to len chcel skúsene nechať na klubovom zdôvodnení, že ide o „nešpecifikované zranenie v hornej časti tela, ktoré denne monitorujeme.“

Arber Xhekaj bol však zhovorčivejší a otvorenejší. Bol to jeho veľký večer, strelil totiž svoj prvý gól v NHL a pridal k nemu aj asistenciu.

Ak ma Česi zavolajú, budem tam

Xkekaj sa so Slafkovským zblížil počas leta, kamarátia sa aj s Kaidenom Guhlem. Je to prirodzené, keďže sú si vekovo blízki. Slafkovský pri ňom môže hovoriť aj po slovensky, Xhekajova mama Simona je totiž z Hradca Králové, otec Arber pochádza z Kosova. Obaja v 90. rokoch emigrovali a zoznámili sa až v Kanade.

„Keď sú okolo nás ostatní hráči, občas s Jurajom hovorím česky lomeno slovensky, nakoniec je to skoro to isté. Vtedy môžeme mať súkromnú konverzáciu aj okolo spoluhráčov. Neviem však príliš veľa slov. Ovládam základy, ale nepovedal by som, že hovorím plynule. Určite viac rozumiem, ako sám dokážem povedať,“ hovorí Xhekaj.

Rozhovor vedieme v angličtine, Xhekaja potom vyzve kolega, nech okomentuje svoj výkon po česky. Xhekaj sa zamyslí a povie: „Moc

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie