Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Týrané ženy nevedia, čoho sa báť viac – bitky alebo zimy 

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

bývalý prezident Andrej Kiska prehovoril o tom, ako pred viacerými rokmi premýšľal o samovražde, mal záblesky beznádeje, ocitol sa v stavoch, ktoré by sa dali označiť ako depresívne.

To napriek tomu, že navonok všetko vyzeralo viac ako v poriadku. Darilo sa mu v biznise, rozbiehal filantropický projekt, mal okolo seba rodinu.

Napokon sa z pochmúrnych myšlienok s pomocou rodiny dostal. Dalo by sa povedať, že bol jedným z tých šťastnejších, ale stopa v ňom zostala.

Keď o zlom duševnom stave, dokonca o myšlienkach na samovraždu prehovorí známy, úspešný a pomerne žoviálny človek, má to pozitívny efekt. A to z osvetových dôvodov, lebo o samovražedných myšlienkach a beznádeji koluje stále veľa predsudkov a mnoho ľudí si ich spája s pasívnymi, tichými, navonok smutnými ľuďmi, ktorým sa v živote nedarí.

Je to dôležité aj pre tých, ktorí sa trápia s duševnými problémami, hanbia sa za ne, cítia sa nedostatoční, „pokazení“, nemajú podporu od okolia, lebo to celkom nerozumie, čím prechádzajú.

Posledné dni ukazujú, že v našej spoločnosti je veľa tabu, možno viac, ako sme si chceli priznať. Problémy duše k nim určite patria a je dobre, ak ich lámu verejne známi ľudia.

Ako sa dočítate nižšie v tomto texte, duševné choroby sa čoraz viac začínajú týkať aj detí a hlavná odborníčka na detskú psychiatriu Terézia Rosenbergerová bije na poplach. Prečítať si môžete aj to, ako vysoké ceny stresujú ženy žijúce v násilných vzťahoch, prečo zlyhala Liz Trussová či ako Wikipédia mlčí o vedkyniach.


Téma týždňa: Chcem odísť, ale bojím sa, ako prežijem zdražovanie

Počas pandémie zaznamenali na Slovensku, ale aj na celom svete nárast domáceho násilia. Lockdowny spôsobili, že agresivita násilníkov sa vystupňovala, obete nemali kam ujsť, viaceré pomocné inštitúcie pracovali len v obmedzenom režime.

Jedným z prejavov domáceho či partnerského násilia je aj to, že útočník sa snaží izolovať obeť od rodiny, priateľov, známych. Pandémia mu na to vytvorila ideálne podmienky.

Ľudia teraz všade počúvajú o zdražovaní energií, o tom, aké náročné bude prežiť zimné mesiace, a hoci účty ešte len začnú prichádzať, aj tak už pociťujú zvýšené ceny pri bežných nákupoch.

Ženy, ktoré žijú v násilných vzťahoch a od násilníka sú ekonomicky závislé alebo on v nich vytvoril a umocnil dojem, že to tak je, sú pod ešte väčším stresom.

Aj by chceli odísť, ale nevedia si predstaviť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Pod slnkom Jany Shemesh

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie