Denník N

Bieloruský denník: Inflácia prudko rastie, Lukašenko zakázal zvyšovanie cien

Ilustračné foto – Unsplash
Ilustračné foto – Unsplash

Bielorusko je pod sankciami už vyše dva roky. Ako je na tom ekonomicky?

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Režim Alexandra Lukašenka je pod sankciami Európskej únie, USA a spojencov už vyše dvoch rokov.

Začalo sa to opatreniami proti ukradnutým voľbám a násiliu voči pokojným demonštrantom. Potom nasledoval trest za nútené pristátie lietadla spoločnosti Ryanair, umelo vytvorenú migračnú krízu na hraniciach a na záver za spoluúčasť na Putinovom útoku na Ukrajinu. A zdá sa, že práve tieto posledné sankcie najviac zaboleli.

K tomu sa pridalo odmietnutie spolupráce s Bieloruskom zo strany medzinárodných obchodných spoločností (nie v takej miere ako s Ruskom, ale aj takýchto prípadov bolo veľa).

Dosiahli tieto opatrenia požadované výsledky? Mali sankcie nejaký vplyv na Lukašenkov režim? Možno len škodia?

V tejto časti denníka sa pokúsime vysvetliť, čo sa deje s bieloruskou ekonomikou a peniazmi Bielorusov.

Sú sankcie účinné?

Zjednodušene povedané, odpoveď je taká, že sankcie dosiaľ nezabrali tak, ako by mali. Sankcie sú trestom za isté zločiny Lukašenkovho režimu.

Za ideálnych okolností by mali spolu s ďalšími opatreniami prispieť k tomu, aby sa zločinec zastavil. Ako vieme, zatiaľ to tak nie je. Bieloruský diktátor zostáva pri moci, represie neprestávajú a prenasledovanie odporcov režimu je čoraz rafinovanejšie.

Osobám zadržaným za „škaredé“ komentáre na internete navlečú smiešne okuliare, do rúk im dajú sexuálne hračky a nahrávajú ich, ako sa ospravedlňujú za svoje údajné zločiny. Naposledy zadržali Dariu Losikovú, manželku politického väzňa Igora Losika, ktorá zostala s malým dieťaťom.

Okrem toho za zvyšovanie cien vo vlastných obchodoch začali zatýkať podnikateľov, o čom sa však dočítate nižšie. Záver je jednoduchý: sankcie zatiaľ neúčinkujú. Je to však súbor trestov, ktorý majú jednotlivé demokracie k dispozícii. A je to len jedno z opatrení.

Odchod ekonomicky aktívneho obyvateľstva

Faktorom, ktorý ovplyvňuje ekonomiku štátu asi najviac, je odchod ekonomicky aktívneho obyvateľstva.

Podľa rôznych odhadov opustili Bielorusko desaťtisíce až státisíce ľudí. Spravidla ide o mladých ľudí v produktívnom veku, ktorí v Bielorusku míňali peniaze a prinášali štátu priamy príjem na daniach. Medzi tými, ktorí odišli, je pomerne veľa vysokokvalifikovaných ľudí s vysokými príjmami.

Všetci teraz platia dane v iných krajinách. Vzhľadom na starnutie populácie, klesajúcu pôrodnosť a ďalšie faktory je odchod toľkých ľudí časovanou bombou. Dôchodcov pribúda a v štátnom rozpočte je menej peňazí na vyplácanie dôchodkov.

Lukašenko zakázal zvyšovanie cien

Od vypuknutia vojny je inflácia v Bielorusku mimoriadne vysoká. Ceny rastú, príjmy ľudí klesajú alebo prinajlepšom zostávajú rovnaké, ale reálna platobná schopnosť stále klesá v dôsledku zdražovania. V lete 2022 dosiahla ročná inflácia 18,1 % – a to len podľa oficiálnych údajov. V skutočnosti by situácia mohla byť ešte horšia: žiaľ, bieloruským orgánom štátnej správy sa veľmi dôverovať nedá.

A podľa niektorých Lukašenkových rozhodnutí z októbra 2022 sa situácia ešte zhoršuje.

Na jednom zo stretnutí samozvaný prezident povedal, že zakazuje zvyšovať ceny všetkých tovarov bez výnimky. A nariadil potrestať tých, ktorí ich zvýšia, a to až trestnoprávne. Možno to znie šialene, ale skutočnosť je taká: 18. októbra orgány činné v trestnom konaní informovali o vykonaných „opatreniach“ proti zvyšovaniu cien.

Ministerstvo vnútra začalo 34 trestných konaní v súvislosti so zmenou cien tovaru. Tu sú úryvky z toho, za čo sa trestá: „dovolil zvýšiť cenu jogurtu“, „nastavil predraženú cenu syra zo zištných dôvodov“.

Dva týždne po Lukašenkovom vyhlásení bieloruská vláda predsa len vypracovala systém regulácie cien. Výrobcovia majú napríklad povinnosť dohodnúť sa so štátnou správou na cenách výrobkov.

Koľko vôbec zarábajú v Bielorusku?

Lukašenko rok čo rok opakuje, že každý Bielorus a Bieloruska budú zarábať „po 500 dolárov“. Je to už niečo ako „bieloruský sen“, ku ktorému sa krajina neustále približuje, ale vždy jej v tom čo-to bráni: buď svetové krízy, alebo intrigy nepriateľov, alebo vojna u susedov.

Ako je to v skutočnosti? Podľa oficiálnych štatistík 72 % Bielorusov zarába menej než 500 amerických dolárov mesačne – to sú údaje za november 2021. Môžete si to porovnať so svojím platom.

Čo bude ďalej?

Bieloruskí ekonómovia diskutujú o tom, čo také uvidel Lukašenko v októbrových správach, že zakázal zvyšovanie cien a požaduje trestné stíhanie za zvyšovanie cien.

Podľa verejne dostupných údajov sa nestalo nič dramatické, čo by sa nestalo už predtým. Mohla to byť kombinácia viacerých faktorov. Neustály rast cien, nedostatok zahraničných úverov, predpovede medzinárodných inštitúcií o Bielorusku sa zhoršujú a reálne príjmy klesajú.

Situácia sa nezlepší bez štrukturálnych zmien v hospodárstve, ktoré nie sú možné bez demokratických zmien. Zrušenie sankcií (ale prečo by sa mali zrušiť?) môže stav bieloruskej ekonomiky zlepšiť len mierne, ale na jej rast je potrebné niečo zásadnejšie.

Je Lukašenko pripravený na niečo iné ako „najtvrdšie zákazy“? Ani trochu.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie