Denník N

Ako môže vyzerať prvá legalizácia marihuany v Európe? V Nemecku unikol návrh nového zákona

Ilustračné foto - TASR/AP.
Ilustračné foto – TASR/AP.

Nemecká vládna koalícia sľúbila legalizáciu konopy do roku 2025. Bola by tak prvou európskou krajinou, kde je užívanie rastliny nielen dekriminalizované, ale povoľuje aj predaj a pestovanie. Návrh má však niekoľko sporných bodov.

Pred minuloročnými voľbami sa strany nemeckej vládnej koalície predbiehali v kampani za legalizáciu marihuany. Hoci intenzívna debata po voľbách utíchla, reálnejšie obrysy nadobudla minulý týždeň po tom, ako sa spravodajskému portálu RND podarilo získať plán návrhu zákona.

Vláda úplnosť správy poprela, no potvrdila, že o bodoch v nej diskutuje a oficiálny návrh by mal vyjsť už koncom tohto roka.

V 83-miliónovej krajine pravidelne konzumujú marihuanu štyri milióny ľudí a polovica ľudí od 18 do 25 rokov ju mala minulý rok aspoň raz. Legalizácia a zdanenie predaja by tak znamenali príjem do štátneho rozpočtu, ktorý inak končí na čiernom trhu.

Ak by návrh prešiel, Nemecko by sa stalo prvou krajinou Európskej únie, ktorá by držanie marihuany nielen dekriminalizovala, ale umožnila by aj jej legálny predaj a pestovanie. Plán má však zatiaľ niekoľko nedostatkov.

Rozkol v semaforovej koalícii

Hoci za držanie malého množstva môže prokuratúra úplne zrušiť trestné stíhanie, nový zákon by legalizoval aj predaj a pestovanie.

Čo presne uniknutý návrh obsahuje?

  • legalizuje držania konopu do

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie