Denník N

Deti môžu byť od nikotínových vreciek závislé už po pár týždňoch. Láka ich cena aj dostupnosť

Foto - Wikimedia Commons/Jakubdrastich2
Foto – Wikimedia Commons/Jakubdrastich2

V Česku pribúda detí, ktoré užívajú nikotínové vrecká. Hoci v nich nie je tabak, podľa expertov sú veľmi rizikové a môžu rýchlo vyvolať závislosť. Problémom je aj veľká obľuba elektronických cigariet.

Pätnásťročný Filip mal rezervovaný vzťah k návykovým látkam, fajčenie cigariet ho nelákalo. V lete sa však dostal do ťažkej situácie a od svojich kamarátov dostal tip na nikotínové vrecká ako na upokojujúci prostriedok.

Na začiatku mu po nich bolo nevoľno, no teraz ich užíva bežne a siaha aj po iných nikotínových výrobkoch, ku ktorým by sa inak nedostal. „Z krátkodobého nástroja na riešenie stresu sa uňho postupne stáva závislosť,“ hovorí sociálna pracovníčka nízkoprahového klubu Beztíže v Prahe 3 Anna Mírková, ktorá Deníku N príbeh ich klienta (nejde o jeho pravé meno) sprostredkovala.

Užívanie nikotínových vreciek i elektronických cigariet u detí považuje za závažný problém. „Stretávame sa s tým, že mladšie deti sú tými staršími motivované na prekonávanie nechuti a nepríjemných pocitov, ktoré sa s užívaním nikotínových vreciek spájajú. Pri ich užívaní sme často svedkami ich nečakanej sily,“ opisuje Mírková.

Terénni pracovníci Beztíže boli podľa nej svedkami situácie, keď štrnásťročné dievča po predávkovaní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Zdravie

Teraz najčítanejšie