Denník N

Vývoj bojov (242. deň): Rusi skúšajú špinavý trik so špinavou bombou

Ukrajinský tank v uliciach Bachmutu, o ktorý sa vedú momentálne najťažšie boje. Foto - Ukrajinská armáda
Ukrajinský tank v uliciach Bachmutu, o ktorý sa vedú momentálne najťažšie boje. Foto – Ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Čo je špinavá bomba a kto by mal motív použiť ju.
  • Čo sa dá dozvedieť z jedného videa padajúceho ruského lietadla. 
  • Pri Bachmute Rusov mierne zatlačili späť.
  • Pri Chersone sa čaká na rozuzlenie.
  • Mapa dňa – kde v sobotu útočili ruské rakety, situácia pri Bachmute.
  • Videá dňa – pád ruského lietadla z pohľadu pilota; ukrajinský tank a pechota koordinovane útočia proti ruskému zákopu; ukrajinský útok prekazí ruské delostrelectvo; zatiaľ najakčnejšia scéna z bojiska – ruská kolóna sa vyrúti v ústrety ukrajinskému tanku.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 23. októbra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Čo je špinavá bomba a kto by mal motív použiť ju. Podozrenie, že Rusko pripravuje ďalšiu zákernosť ospravedlňujúcu jeho nový zločin, sa po víkende o čosi zvýšilo. Ruský minister obrany Sergej Šojgu mimoriadne obvolal zopár svojich náprotivkov v Európe (amerického, britského, francúzskeho a tureckého ministra), aby ich informoval, že Ukrajina je pripravená odpáliť takzvanú špinavú bombu a následne zhodiť zodpovednosť za jej použitie na Kremeľ.

Každé takéto tvrdenie kohokoľvek z Putinovho okruhu treba uviesť základným faktom: Rusko neustále a bez výnimky klame. Ak chce pozorovateľ zistiť, aká je pravda, stačí si vypočuť Putina, Lavrova, Šojgua a ďalších, ich výroky znegovať a je to.

Preto ak teraz Šojgu hovorí, že Ukrajinci chcú použiť špinavú bombu, oznamuje nám, že buď o tom uvažujú Rusi, aby získali zámienku na použitie taktickej jadrovej zbrane, alebo zvažujú niečo podobne podlé.

Špinavá bomba pozostáva z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie