Denník N

Briti budú mať prvého premiéra s indickými koreňmi. Kto je Rishi Sunak?

Britský premiér Rishi Sunak. Foto - TASR/AP
Britský premiér Rishi Sunak. Foto – TASR/AP

Prvýkrát v dejinách bude Británii vládnuť človek z etnickej menšiny. Rishi Sunak podporoval brexit od začiatku.

Keď sa ho v roku 2020 pýtali, či by sa nechcel stať britským premiérom, len sa zasmial. „Bože, nie. Určite nie, keď vidím, s čím všetkým sa musí premiér zapodievať,“ povedal podľa Guardianu Rishi Sunak. Podporoval vtedy premiéra Borisa Johnsona, ktorý ho dosadil na významný post ministra financií.

Prešli dva roky, a keď v nedeľu Johnson oznámil, že nehodlá zabojovať o návrat do premiérskeho kresla, jeho bývalý chránenec Rishi Sunak sa stal hneď hlavným favoritom. Po krátkom, ale bolestnom pôsobení Liz Trussovej chceli mať konzervatívni poslanci svojho predsedu a zároveň premiéra čo najskôr.

Kandidátka Penny Mourdauntová napokon odstúpila zo súťaže, keď sa jej nepodarilo v pondelok do 14.00 nájsť sto poslancov, ktorí by ju nominovali. Sunak, ktorý to ako jediný dokázal, sa tak stane novým britským premiérom.

Vo veku 42 rokov bude najmladším predsedom vlády Británie za posledných vyše dvesto rokov (Tony Blair a David Cameron mali o rok viac). A zároveň sa syn indických imigrantov, ktorí do Británie prišli z východnej Afriky, stane prvým premiérom inej ako bielej farby pleti v krajine.

„Bude prvým premiérom z etnickej menšiny. To je významný moment pre zastupiteľskú demokraciu v Británii,“ povedal pre Denník N Tim Haughton, politológ z Birminghamskej univerzity.

Ako sa mu podarilo dostať až na vrchol britskej politiky?

Indickí imigranti z Afriky

Jeho starí rodičia pochádzajú z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rishi Sunak

Svet

Teraz najčítanejšie