Denník N

Znamená ruský útok na Ukrajinu kolaps jadrového odzbrojenia?

Niektoré štáty si môžu povedať, že keď sa to stalo Ukrajine, môže sa to stať aj im.

Autor je veľvyslancom SR vo Veľkej Británii, bývalý štátny tajomník ministerstva obrany.
Text vznikol ako súčasť seriálu @Mapa týždňa, ktorý autor uverejňuje na svojom facebookovom profile

Ruský útok na Ukrajinu má ešte jednu dimenziu, o ktorej sa u nás málo diskutuje. Ide o vplyv agresie na globálne procesy jadrového odzbrojenia – presnejšie povedané, pravdepodobne budeme musieť hovoriť skôr o jadrovom zbrojení ako odzbrojení.

Jadrový potenciál je v podstate veľmocami „používaný“ ako základ absolútneho odstrašenia. Čiže teoreticky nikto nemôže zaútočiť na krajinu vlastniacu jadrovú zbraň bez toho, aby neriskoval odvetný útok jadrovými zbraňami. Tým sa zvyšuje riziko pre potenciálneho útočníka na maximum, až na úroveň totálnej deštrukcie, a žiadny potenciálny zisk nestojí za to, aby bol potenciálny útočník zničený.

Rusko však útokom na Ukrajinu toto odstrašenie rozšírilo aj na „pokrytie“ konvenčnej invázie proti susednému štátu. Moskva nepoužíva svoj jadrový arzenál len na odstrašenie od útoku na samotné Rusko, ale aj na to, aby odstrašila iné štáty od priamej vojenskej intervencie na strane Ukrajiny.

Toto celé je veľmi zaujímavé v kontexte toho, že Ukrajina (spoločne s Bieloruskom a Kazachstanom) sa po rozpade Sovietskeho zväzu zriekla jadrových zbraní, ktoré zdedili od bývalého impéria.

Nechajme teraz bokom, či tieto nástupnícke štáty mali ekonomický a vojenský potenciál na udržanie vlastného jadrového arzenálu – dôležitý je fakt, že Kyjiv, kedysi (teoreticky) disponujúci tretím najväčším jadrovým arzenálom na svete, sa dobrovoľne vzdal svojich jadrových zbraní výmenou za garanciu teritoriálnej integrity a suverenity (aj) zo strany Ruska. No ako sme videli v roku 2014 a ako vidíme aj dnes, hoci Rusko garantovalo ukrajinskú teritoriálnu integritu a ukrajinské hranice, v reálnom živote ide len o zdrap papiera. Rusi porušili všetky medzinárodné dohody, ktoré sa len dali porušiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie