Denník N

Plaváková z Progresívneho Slovenska: Keby som zomrela, nemáme záruku, že Sára nepríde o domov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Advokátka a podpredsedníčka Progresívneho Slovenska a občianskeho združenia Dúhové rodiny Lucia Plaváková v rozhovore hovorí:

  • či sa na Slovensku bojí,
  • o problémoch dúhových rodín,
  • prečo sú LGBTI+ ľudia terčom politikov,
  • ale aj o zmenách zákonov v prospech LGBTI+ ľudí.

Mimovládne organizácie a občianske združenia za LGBTI+ práva práve zverejnili výzvu Ide nám o život, ktorú adresujete parlamentu a vláde. Vyzvali ste ich, aby prijali zákony, ktoré uznávajú existenciu párov rovnakého pohlavia a ich rodín minimálne formou životného partnerstva vrátane možnosti, aby si mohli osvojiť dieťa svojho partnera. Veríte tomu, že sa vám to podarí presadiť?

Verím, že sa nájde dostatočná podpora aj verejný tlak, aby sa konečne udiala zmena, ktorá je na Slovensku nesmierne potrebná. Keby sme tomu neverili, tak to nerobíme.

Vaša dcéra má dve mamy. Čo pre vás znamená neexistencia takejto úpravy?

Od jej narodenia sa to týka dennodenných záležitostí. Druhá mama nemá nárok na voľno pri narodení dieťaťa, nemôžeme sa ako rodičia vystriedať na rodičovskej dovolenke. Nemôžeme sa striedať, ani keď je dcéra chorá, lebo len ja mám nárok na ošetrovné. To sú praktické životné situácie. Len ja som zákonnou zástupkyňou našej dcéry, preto všetky právne úkony môžem robiť len ja. Týka sa to aj prístupu k zdravotnej dokumentácii. Najväčšie obavy pre všetky dúhové rodiny sa spájajú s tým, ak by sa stala udalosť, ktorá by veľmi zasiahla do nášho života. Napríklad ak by som ja zomrela, nemáme absolútne žiadnu záruku, že Sára nepríde aj o svoju druhú mamu a o svoj domov. Štát nijak negarantuje, že jej bude môcť byť zachovaný jej domov a rodina, lebo neexistuje žiadny právny zväzok medzi dcérou a druhou mamou.

Čo by to znamenalo? Kam by vaša dcéra potom išla?

Súd by sa snažil hľadať niekoho iného v rámci rodiny, ale nie je vylúčené, že by skončila v náhradnej starostlivosti úplne mimo svojho rodinného prostredia.

Video: Plaváková z Progresívneho Slovenska: Keby som zomrela, nemáme záruku, že Sára nepríde o domov.
(Autorky: Martina Koník, Veronika Folentová)

Jedna vec sú zákony, iná vnímanie verejnosti. Mnohé dúhové rodiny hovoria, že sú vždy odkázané na to, či ich budú lekárka, škôlka, úradníci prijímať. S čím sa stretávate? Prijíma vás verejnosť?

Presne to vystihuje situáciu, v ktorej sa nachádzame. V podstate žijeme v permanentnom strese. Pri kontakte, či už je to u pediatričky, zubárky, alebo vo vzťahu k škôlke, vždy prichádzame s obavami, či budú prijímať našu rodinu a či bude prístup

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Progresívne Slovensko

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie