Denník N

Týždeň v zdraví: Prečo treba katastrofické myšlienky hodiť za hlavu? Ako zistíme, že kofeínu je už priveľa? Pomáha škorica?

Barista, káva, kaviareň, Banská Bystrica. Foto -Ján Krošlák
Barista, káva, kaviareň, Banská Bystrica. Foto -Ján Krošlák

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  ako nám škodí katastrofické myslenie a čo s tým vieme robiť,
  •  koľko kofeínu je už priveľa a prečo je to tak,
  •  aké rôzne zdravotné benefity má škorica.

Aj vám v hlave bežia katastrofické scenáre? Hoďte ich za hlavu!

Dnes, keď náš svet – globálne aj lokálne – naozaj nie je rozkvitnutá lúka pod blankytným nebom s bielymi obláčikmi a vyspektrovanými dúhami, treba doslova zahodiť za hlavu čierne myšlienky a katastrofické scenáre. Inak by sme sa skôr či neskôr ocitli na pokraji mentálnych aj fyzických síl a veľmi ľahko by sme sa mohli zrútiť ako veža zo snehových vločiek.

Okrem každodenného stresu je katastrofické myslenie iniciované aj terabajtmi skľučujúcich informácií a správ valiacich sa na nás nonstop zo sociálnych sietí a z médií.

Podľa odborníkov je katastrofizácia druh kognitívneho skreslenia, spočívajúci vo fixácii na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie