Denník N

Rekreačný beh kolená neničí, naopak, sú silnejšie a chrupavka je odolnejšia, tvrdia vedci z Kanady

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

kanadskí vedci zverejnili na konci septembra štúdiu, ktorá podľa ich slov vyvracia tvrdenie o tom, že rekreačný beh prispieva k opotrebovaniu a k bolesti kolien. Ako tvrdia, realita je presne opačná a pravidelné behanie kolennému kĺbu prospieva.

Jean-Francois Esculier, klinický profesor so špecializáciou na bolesť kolien u rekreačných bežcov, je navyše presvedčený, že vďaka behaniu je kolenná chrupavka ešte silnejšia.

Esculier predstavil aj hypotézu, v ktorej opísal mechanizmus, prečo sa tak deje, dodáva však, že na jej definitívne potvrdenie bude potrebný ďalší výskum.

Priaznivý vplyv behu na kolená je podľa odborníkov neodškriepiteľný, upozorňujú však, že existujú skupiny ľudí, pri ktorých toto konštatovanie neplatí.

„Existujú výnimky, preto je dôležité poznať nuansy vedy, jedinečnú históriu vašich kolien a takisto mechaniku toho, čo sa deje za kolenným jabĺčkom pri každom našom kroku,“ píše o najnovšom výskume Washington Post.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Kanaďan Jean-Francois Esculier je jedným z popredných svetových odborníkov so zameraním na bolesť kolien u bežcov. Tejto problematike venoval roky štúdia, a krátko po dosiahnutí najvyššieho možného vzdelania uskutočnil v Kanade výskum, v ktorom sa pýtal respondentov, či si myslia, že beh spôsobuje bolesť kolien. Kladne odpovedalo 40 percent.

Vedec v roku 2020 dotazník zopakoval a výsledky ho znepokojili ešte viac. Na jeho otázku odpovedalo 4521 respondentov, pričom viac ako polovica označila beh za riziko z pohľadu opotrebovania a bolesti kolien.

Že ide o mýtus, sa vedci okolo Esculiera pokúsili dokázať tak, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie