Denník N

Kam sa obyčajným ľuďom podela kultúra?

Autorka je členka predsedníctva PS

Je ťažké byť ministrom kultúry. Je ťažké byť ministrom kultúry na Slovensku. Je však zo všetkého najťažšie byť ministrom kultúry za OĽaNO.

Ministerka kultúry dnes odvolala generálneho riaditeľa SND za jeho nevhodný žart, ktorý sa mu podaril (respektíve nepodaril) v angličtine na diskusii v Budapešti. Matej Drlička ponúkol demisiu, ministerka ju prijala. Vysoká politická kultúra, poviete si. Nová doba. Škandinávske štandardy.

Drličkov výrok o tom, že niektorí politici „nanešťastie ešte stále dýchajú“ pobúril vraj časť spoločnosti. Tou časťou spoločnosti je očividne najmä Výbor NR SR pre médiá a kultúru, ktorý týmto výrokom venoval veľkú časť svojho zasadania. Isteže, podobné výroky rozhodne nie sú vhodné a ani primerané riaditeľovi štátnej kultúrnej inštitúcie a nikto ho za ne nepochváli.

Je však zaujímavé, že politici, ktorí nemajú problém dennodenne urážať a dehumanizovať rôzne skupiny obyvateľstva a degradovať kvalitu verejnej debaty na neznesiteľnú žumpu, ktorá nemá dno, sú takí citliví na jednu nevhodnú poznámku na svoju vlastnú adresu. A osobitne to platí o politikoch OĽaNO, ktorí sú v parlamente iba vďaka tomu, že ich líder a majiteľ vytvoril túto novú politickú „kultúru“, zvanú aj „čo na srdci, to na jazyku“.

Odporúčala by som poslancom OĽaNO z kultúrneho výboru, aby si v takýchto chvíľach urobili povestný „test Matovičom“. Neprekážalo by minimálne rovnako napríklad Jožovi Pročkovi, arbitrovi kultúrnosti a slušného správania v slovenskom mediálnom priestore, keby sa riaditeľ SND na onom workshope vyjadroval o svojich kolegoch ako o „buzerantoch posraných“ alebo „fašistických hovnách“? Neprekážalo by poslankyni Kozelovej, ktorá si pletie Suchoňa so Star Wars, keby Drlička označoval kritikov, ktorí píšu nelichotivé recenzie na predstavenia v SND, za „Hitlerových novinárov“? Neprekážalo by predsedovi výboru pre kultúru Čekovskému, keby generálny riaditeľ v Budapešti rozprával, že ho chcú odvolať, lebo „nie je LGBTI+ orientovaný“? Žiadali by po takýchto výrokoch vyvodenie zodpovednosti? A pani ministerka? Hm? Kde sú tie škandinávske štandardy?

Táto vláda mala byť vládou zmeny, novej nádeje v „slušné Slovensko“ – či ako v poslednom čase vraví minister Budaj (tiež OĽaNO) – generačnou zmenou k novej politickej kultúre. Bohužiaľ, história si ju zapamätá ako obdobie totálneho chaosu a zmaru, ako zahubenie takmer všetkých nádejí na lepšie Slovensko, ale najmä ako vládu, ktorá znížila latku politickej kultúry a kultivovanosti verejnej diskusie ako žiadna pred ňou; tak hlboko, že Mariánska priekopa bledne závisťou. A je otázkou, ako a či vôbec sa tento zločin voči krajine bude dať napraviť.

Ministerka kultúry Milanová by mala ťažkú úlohu za každých okolností, a to aj vtedy, keby vôbec tušila, aký rezort vedie. Pretože byť ministrom kultúry za OĽaNO nie je ťažké, je to prakticky nemožné. Nedá sa byť ministrom niečoho, čo vo vašom svete neexistuje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie