Denník N

Schudol 56 kíl, aj keď veľa pracuje: Už som toľko nebehal a dodržiaval som jednoduché rady odborníka

Andrej Brník. Foto N - Tomáš Hrivňák
Andrej Brník. Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Andreja Brníka poznám z vysokej školy. Bol som študent, on pedagóg. Nikdy sme sa spolu otvorene nerozprávali.

Občas som ho stretol večer v podniku s priateľmi, inokedy zase zahliadol z internátneho balkóna, ako so svojou váhou bojuje dlhými večernými behmi.

Keď sa neskôr stal na fakulte prodekanom, bol som skeptický, či sa mu nadváhu podarí zhodiť. Pri jeho pracovnom tempe predsa ťažko zmení svoje návyky.

On to však dokázal. Počas pandémie. Z pôvodných 132 kíl schudol na 76.

Ako hovorí on sám, nejde len o fyzickú premenu, človek musí urobiť zmenu hlavne v hlave. „Treba naozaj chcieť, musíte byť o tom vnútorne presvedčení,“ hovorí Brník, ktorý je dnes prorektorom na UCM v Trnave.

Keď ho po tých rokoch zahliadnem pred vchodom do redakcie, uvedomím si, že sa rozprávam s iným človekom. Mám priveľa otázok – osobných aj tých pohybových.

Poznámky: V texte nájdete odborné reakcie Milana Sedliaka, experta na výživu a vedeckého pracovníka na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. V texte pracujeme zjednodušenie s pojmom „kalória“, aj keď myslíme „kilokalóriu“.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo mu prvý pokus schudnúť nevyšiel,
  • čo mu poradil odborník,
  • či dnes nemá príliš prísny režim,
  • ako ho motivovala fotka jeho kamarátky,
  • prečo dnes nebeháva tak často ako kedysi.
Foto – archív A. B.

Prečo ste sa rozhodli schudnúť?

Nechcem sa touto reakciou nikoho dotknúť, ale nemyslím si, že nadmerne obézni ľudia to v sebe neriešia… Že by nechceli schudnúť. Tiež som to v sebe riešil a nebol som so sebou spokojný. Niekedy ste ešte vo fáze, keď vám to nemusí vyslovene prekážať, ale postupne zisťujete, že sú vám malé veci s veľkosťou XXL, zadýchate sa na schodoch a ťažko sa vám viažu šnúrky na topánke.

Myslím si, že mnohí sa cítili podobne ako ja. Otázne je iba to, či sa odhodlajú niečo s tým robiť.

Kedy u vás nastal zlom? 

V januári to budú dva roky, čo som začal rapídne chudnúť, ale skúšal som to už v minulosti. Vtedy v januári som si uvedomil, že sa necítim dobre a chcem to konečne zmeniť.

Pamätám si vás ešte z mojich študentských čias v Trnave, keď ste hrali školský volejbalový turnaj alebo ste občas behávali, a to ste už mali pár kíl navyše. Takže som vás nevnímal ako typický gaučový typ.

To si zrejme ešte pamätáte obdobie spred mnohých rokov, keď som schudol prvýkrát z váhy asi 120 kíl, ale vtedy som to skúšal hlavne behaním. Trošku som zmenil svoj životný štýl vrátane jedálnička a podarilo sa mi váhu znížiť na 95 kíl. Potom som však začal životosprávu zanedbávať a vyšplhal som sa až na 132 kíl.

Prečo ste pri prvom pokuse schudnúť zlyhali?

Nie som v týchto veciach odborník, ale zdá sa mi, že niektorí ľudia majú tendenciu viac priberať. Každý z nás pozná niekoho vo svojom okolí, kto môže zjesť takmer všetko a nepriberie. Ja mám, naopak, pocit, že patrím k druhej kategórii, ktorá je viac náchylná na priberanie.

Zlé na tom je, že si extrémne priberanie okamžite nevšimnete a dostanete sa do fázy, keď si uvedomíte, že ste naozaj veľký. Vtedy sa začnete opúšťať, hľadáte zbytočné výhovorky a dôvody, prečo sa to nedá zmeniť.

Ľudia z vášho okolia mi prezradili, že ste workoholik. Mrzelo vás časom, že ste uprednostnili prácu pred vlastným zdravím?

Je pravda, že rád pracujem, a áno, dá sa vyhovoriť na všetko. V prvom rade som chcel zmeniť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Chudnutie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Rozhovory

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie