Denník N

Ficovo referendum bude, ale bez otázky o konci vlády. Ústavný súd ju stopol

Robert Fico pred Prezidentským palácom s referendovými hárkami. Foto N - Vladimír Šimíček
Robert Fico pred Prezidentským palácom s referendovými hárkami. Foto N – Vladimír Šimíček

Ústavný súd rozhodol, že jedna z dvoch referendových otázok je v rozpore s ústavou. Napriek tomu bude ľudové hlasovanie, ktorým sa Robert Fico pokúša vyvolať predčasné voľby.

Okrem soboty sa volebné miestnosti otvoria v blízkom čase ešte raz. Bude to pre referendum, o ktoré sa dlhodobo usiluje Robert Fico. Hlasovanie však bude bez spornej referendovej otázky o tom, či má vláda bezodkladne podať demisiu. Ústavný súd o nej v stredu rozhodol, považuje ju za protiústavnú.

„Predmetom referenda mal byť de facto príkaz vláde, aby podala demisiu. Ústavný súd uzavrel, že predmet referenda je v rozpore s princípom generality práva, s princípom deľby moci, a teda aj v rozpore s ústavou,“ povedal predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan.

Pre pochybnosti, či je otázka v súlade s ústavou, sa na ústavných sudcov pred viac než mesiacom obrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Teraz jej už nič nebráni v tom, aby ľudové hlasovanie vyhlásila aspoň s druhou otázkou z petície, ktorá sa týka predčasného skončenia volebného obdobia parlamentu. Prezidentka ju nepovažovala za ústavne problematickú.

Čaputová reagovala, že rozhodnutie súdu rešpektuje a termín referenda vyhlási hneď, ako to bude možné, teda po zverejnení rozhodnutia v Zbierke zákonov, čo môže trvať pár dní. Hlasovanie by sa mohlo konať zrejme začiatkom budúceho roka.

Doposiaľ bolo na Slovensku osem referend, úspešné bolo jediné, v roku 2003 o vstupe do Európskej únie.

Po rozhodnutí Ústavného súdu sa tak ľudia nebudú vyjadrovať v referende k tomu, či chcú, aby skončila súčasná vláda Eduarda Hegera. Hlasovať budú iba o tom, či sa má ústava zmeniť tak, aby umožňovala skrátenie volebného obdobia – či už referendom, alebo hlasovaním v parlamente.

Druhé zakopnutie Fica

Ide už o druhé rozhodnutie, v ktorom ústavní sudcovia upozornili hlavného iniciátora referenda o predčasných voľbách Roberta Fica, že otázka z petície naráža

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Referendum o predčasných voľbách

Robert Fico

Smer

Ústavný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie