Denník N

Nešťastné riešenie, hodnotia odvolanie Drličku z SND umelci a kritici. Politici majú iný názor (anketa)

Foto - koláž N, TASR
Foto – koláž N, TASR

Umelci, divadelní kritici a kritičky, ale aj poslanci mediálneho výboru hodnotia rozhodnutie ministerky Natálie Milanovej (OĽaNO), ktorá k 1. novembru odvolala Mateja Drličku z vedenia Slovenského národného divadla.

V ankete sme sa pýtali: Ako hodnotíte rozhodnutie ministerky kultúry odvolať Mateja Drličku z postu riaditeľa SND?

Táňa Pauhofová
herečka 

Myslím si, že je to pre naše divadlo veľmi nešťastné riešenie. Pán Drlička bol najlepším generálnym riaditeľom, akého si SND mohlo želať, so svojím tímom divadlu priniesol ozdravný proces a stabilitu, čo veľmi potrebovalo.

To, čo sa stalo v Budapešti, považujem za nešťastný chvíľkový skrat, keď sa v cudzom jazyku dopustil necitlivosti, ktorej si je plne vedomý a za ktorú sa ospravedlnil. Žiadnu – ani slovnú – formu agresie neospravedlňujem a neprijímam a pán Drlička dal svojím návrhom demisie jasne najavo svoj postoj (v našich končinách absolútne ojedinelý), keď sa však pokojne pristúpi k celej situácii v kontexte, jeho odvolanie považujem za unáhlené a preexponované. Keby bol citlivý, adekvátny, rešpektujúci a korektný jazyk doménou všetkých „pobúrených“, chápala by som ich „zdesenie“. Takto však mám pocit, že si konečne našli dôvod a svoj hon na bosorky zavŕšili. Je mi z toho veľmi smutno.

Peter Dvorský

operný spevák 

Rozhodnutie pani ministerky ma veľmi sklamalo a prekvapilo. Nečakal som to. Vždy som si myslel, že pani ministerka pánovi Drličkovi dôveruje, a dôvera, to nie je záležitosť jedného-dvoch dní. Rozprával som sa s ním o tom, čo sa stalo v Budapešti, a on sa za to verejne ospravedlnil. Myslím, že sa stávajú oveľa horšie veci a stačí sa pozrieť do parlamentu, ako sa tam rozpráva. Naozaj ma to zo strany pani ministerky sklamalo.

Wanda Adamík Hrycová
filmová producentka 

Rozhodnutie Mateja Drličku ponúknuť demisiu oceňujem, pretože ide o počin sebareflexie v našich končinách málo vídaný. Rozhodnutie ministerky túto demisiu prijať však považujem za čin nerozvážny, toto rozhodnutie za zlé. Odchodom Drličku nestráca SND len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie