Denník N

Modelka a transrodová žena Liberty Simon: Som si istá, že budem super mamou (+ video)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Liberty Blake Simon je šéfredaktorka časopisu F.O.O.D., od mladosti sa venuje modelingu. 

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore hovorí:

  • o svojej tranzícii,
  • o tom, ako si uvedomila, že je transrodová žena,
  • ako vyzeral jej coming out v rodine,
  • ale aj o šikanovaní v škole a o tom, aké dôležité je žiť v krajine, kde má rovnaké práva ako väčšina.

Aké dostávate najčastejšie otázky, ktoré by vám ľudia klásť nemali, lebo môžu byť pre vás zraňujúce? 

Keď sa bavíme o trans téme a osudoch trans ľudí, tak často vnímam, že naša identita a vôbec naše ľudstvo je potierané otázkami, ktoré sa týkajú nášho tela. Transrodoví ľudia, tak ako všetci ľudia, sú plnohodnotnými občanmi, dušami, srdcami. Sú to ľudia, ktorí chcú milovať, cítiť sa bezpečne a možno neodpovedať na otázky, ktoré nie sú vhodné, a na tie, ktoré by sme sa nemali pýtať asi nikoho.

Vy ste na svojom Instagrame napísali: „Nikto nemá právo pýtať sa transrodových ľudí na našu anatómiu, pretože nás to dehumanizuje a my sme predovšetkým ľudia“.

Určite.

Keď sa bežní ľudia rozprávajú, tak sa ženy či muža nepýtajú na ich telesnosť, anatómiu. Čím to podľa vás je, že pri trans ľuďoch majú ľudia pocit, že sa môžu na také veci pýtať?

Myslím si, že je tam určitá fascinácia, ktorá možno vzniká konzumovaním filmov alebo tým, akú rétoriku spoločnosť nastavila voči trans ľuďom. Cisrodoví ľudia (stav, v ktorom sa osoba stotožňuje s tým, aký rod jej bol pripísaný pri narodení – pozn. red.) sa medzi sebou nebavia, ako vyzerajú ich telá, pretože to možno pre nich nie je dôležité a nemalo by to byť ani pri konverzácii o trans ľuďoch. Ako by ste sa vy cítili ako cis žena, keby sa vás niekto spýtal na vaše telo?

Video: Transrodová žena Liberty: Viem, že budem super mamou
(Autorky: Martina Koník, Veronika Folentová)

Je to nepríjemné. 

Určite. Je to veľmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie