Denník N

Príbeh spoločnosti Spotify, ktorá chcela podporovať hudobníkov, no dnes ich skôr ožobračuje

Foto - Netflix
Foto – Netflix

Môžete napísať stohy papiera o tom, aký škodlivý vplyv na hudbu majú streamovacie stránky. Niekedy si stačí pozrieť seriál, ktorý v jednoduchej skratke vysvetlí, o čo vlastne ide.

Podobne ako v predchádzajúcich filmoch z IT prostredia ako napríklad The Social Network (2010) alebo Steve Jobs (2015) aj novinka The Playlist sa krúti okolo jednej osoby. V prípade Spotify je to švédsky programátor a vizionár Daniel Ek, ktorý vďaka svojmu prehrávaču nastavil úplne nové zákony v hudobnom priemysle.

Pre konzumentov hudby je streaming darom z nebies. Za malé peniaze sa dostanú k nekonečnej knižnici albumov a piesní z celého sveta. No má to aj odvrátenú stránku. Kritici upozorňujú, že tento model už roky ožobračuje skladateľov a deformuje celú hudobnú scénu.

The Playlist je šikovne nakrútený seriál, ktorý nemá lineárny príbeh. Snímka je rozdelená do šiestich dielov a každý z nich sleduje jednu zo šiestich hlavných postáv, na ktorých stojí úspech Spotify. Tou najhlavnejšou je, samozrejme, jeho zakladateľ Daniel Ek (epizóda s názvom The Vision). Neskôr prídu na rad speváčka Bobbi T (Umelec), biznisman Martin Lorentzon (The Partner), programátor Andreas Ehm (The Coder), právnička Petra Hansson (The Law) a zástupca nahrávacieho priemyslu Peter Sundin (The Industry). Každá z postáv pripomína jednu pieseň a nakoniec vznikne jednotný album. Jeden príbeh dotvára druhý a na záver má divák ucelený obraz.

Piráti a dinosaury

Spoločnosť Apple začínala v garáži, Daniel Ek zas v paneláku. Dej seriálu štartuje na začiatku 21. storočia a postupne sa dozvedáme, ako vznikol startup, ktorý ovládol digitálny trh s hudbou. Dnešným dvadsiatnikom treba pripomenúť, že ešte pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Médiá

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie