Denník N

Kmotrík naznačil radikálnu zmenu. Slovan sa môže inšpirovať Slaviou či Salzburgom

Na snímke sprava Aleksandar Ćavrić, Ibrahim Rabiu a Giorgi Čakvetadze (všetci Slovan) sa radujú po strelení tretieho gólu počas stretnutia 4. kola H-skupiny Európskej konferenčnej ligy (EKL) vo futbale medzi ŠK Slovan Bratislava - FC Bazilej na Tehelnom poli v Bratislave vo štvrtok 13. októbra 2022. Foto – TASR/Pavel Neubauer
Na snímke sprava Aleksandar Ćavrić, Ibrahim Rabiu a Giorgi Čakvetadze (všetci Slovan) sa radujú po strelení tretieho gólu počas stretnutia 4. kola H-skupiny Európskej konferenčnej ligy (EKL) vo futbale medzi ŠK Slovan Bratislava – FC Bazilej na Tehelnom poli v Bratislave vo štvrtok 13. októbra 2022. Foto – TASR/Pavel Neubauer

Slovan Bratislava nedávno prešiel radikálnou zmenou v štruktúrach klubu. To bude mať nevyhnutne vplyv aj na jeho prestupovú politiku.

Zimné prestupové obdobie sa blíži, ale klub napriek tomu nemá žiadnych skautov, teda ľudí, ktorých hlavnou náplňou práce je nájsť vhodné posily.

Majiteľ klubu Ivan Kmotrík na začiatku mesiaca v rozhovore pre Denník N povedal, že ich nepotrebujú. „Zajtra nejdeme nakupovať hráčov. Skôr máme dohodu so Stars & Friends (futbalová agentúra – pozn. red.), oni majú dobré portfólio hráčov. Teraz sa v princípe nič nedeje. O dva-tri týždne dohráme skupinovú fázu, potom sa odohrajú dve kolá ligy a sú majstrovstvá v Katare. Budeme musieť rozmýšľať, kto má akú zmluvu, a celkovo to treba vyhodnotiť.“

Slovan sa tento rok snažil o postup do skupinovej fázy v európskych pohároch. Liga majstrov ani Európska liga slovenskému majstrovi nevyšli, ale dostal sa aspoň do Európskej konferenčnej ligy. Kmotrík však zároveň priznal, že príjmy z tejto súťaže na dobrú finančnú bilanciu „ani zďaleka“ nestačia.

Ako ukazujú príklady z okolitých krajín, ak sa vo všeobecnosti klub zo strednej Európy chce stať sebestačným, najlepšou cestou je hľadanie zaujímavých hráčov, ich zlepšenie a predaj do jednej z top 5 líg.

V našom regióne sú pri predaji svojich hráčov lídrami Slavia Praha či Red Bull Salzburg. Oba kluby majú nepochybne väčšie finančné možnosti ako Slovan.

Kmotrík mladší pred sezónou hovoril o „najväčšom rozpočte v dejinách klubu“, podľa odhadov sa pohybuje medzi 10 a 15 miliónmi eur. Podľa rôznych zdrojov sa rozpočet Slavie pohybuje medzi 20 a 50 miliónmi eur.

Nie je to však len o peniazoch. Slavia a Salzburg si nastavili vhodnú prestupovú politiku: napríklad Slavia hľadá hráčov v domácej lige, ktorým ponúkne vyššie platy ako ich predošlé kluby, ale zaujímavé tipy nachádza aj v Škandinávii. Salzburg má zase sieť skautov po celom svete a do Rakúska prichádzajú talenty, ktoré patria k najlepším vo svojej vekovej kategórii.

Slaviu a Salzburg spája to, že majú dlhodobú filozofiu. Káder budujú s víziou, aby sa klubu stále darilo a aby aj zarábal.

V tom je rozdiel oproti Slovanu. Ten sa v posledných prestupových oknách zameral na nákup hráčov, ktorí by najmä mohli priniesť okamžitý úspech v pohárovej Európe. Príjmy z domácej ligy nestačia a slovenský klub potrebuje európsky futbal. Fortuna liga je však zároveň vhodným miestom na výchovu hráčov: vytvára priestor pre tých mladých a aj šancu dostať sa do lepšej ligy na Západe.

Hráči okolo 20 rokov

Slovan možno teraz filozofiu zmení. Z vedenia klubu odišiel Ivan Kmotrík mladší, keďže ešte predtým skončil športový riaditeľ Richard Trutz aj celé oddelenie skautov.

Novým športovým riaditeľom sa stal Róbert Tomaschek, viceprezidentom Stanislav Strapek a Róbert Vittek dostal funkciu riaditeľa pre medzinárodné vzťahy. Práve títo funkcionári by teraz v spolupráci s trénerom Vladimírom Weissom starším mali riešiť to, ako sa Slovan bude správať na prestupovom trhu.

Niečo naznačil už aj majiteľ Kmotrík: „Teraz treba spojiť všetky sily a začať vytvárať nový tím. Starší hráči nám doniesli úspech, ale nemôžu tam byť naveky. 34-, 35- či 36-ročných musíme vymeniť a hľadať dobré typy hráčov vo veku okolo 20 rokov.“

Pre Slovan by išlo v podstate o radikálnu zmenu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

ŠK Slovan Bratislava

Slovan pod Kmotríkovcami

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie