Denník N

Medzi Berlínom a Parížom sú zamrznuté vzťahy. Čo to znamená pre budúcnosť EÚ?

Emmanuel Macron a Olaf Scholz pred Elyzejským palácom. Foto - TASR/AP
Emmanuel Macron a Olaf Scholz pred Elyzejským palácom. Foto – TASR/AP

Francúzsko a Nemecko nie sú zajedno v otázkach obrany ani riešenia energetickej krízy. Spory mal aspoň čiastočne vyriešiť obed Macrona a Scholza v Paríži.

Nezhodujú sa v takmer ničom. Ich názory sa rozchádzajú v témach obrany, energetiky aj rozširovania Európskej únie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz sa na fotkách síce družne objímajú a usmievajú, ale v ich vzťahoch vládne napätie.

Svoje krajiny totiž ťahajú opačným smerom.

Denník Le Figaro píše o zamrznutých vzťahoch, nemecký Deutsche Welle  o kríze, ktorá je hlbšia ako predošlé nezhody.

Symbolickým dôkazom sporov medzi Berlínom a Parížom bolo zrušenie pravidelného spoločného zasadnutia kabinetov oboch krajín, ktoré sa malo konať prvýkrát od nástupu Scholza do funkcie. Francúzske a nemecké vlády sa začali takto stretávať od roku 1963 a doteraz k jeho zrušeniu nikdy nedošlo.

Hoci pri takýchto rokovaniach nepadali dôležité rozhodnutia, išlo o symbolické potvrdenie francúzsko-nemeckej spolupráce. V stredu mali prísť nemeckí ministri na zámok do Fontainebleu pri Paríži, no nakoniec to Francúzsko radšej zrušilo. Zdroje, na ktoré sa odvoláva stanica BBC, uvádzajú, že za to môže nezáujem nemeckých ministrov, bruselský portál Politico píše o rozporoch, čo sa týka spoločnej deklarácie, ktorá mala vzísť z tohto zasadnutia.

Francúzska vláda tvrdí, že na prípravu stretnutia mali málo času, a preto ho presunuli na január. Potom však Paríž oznámil narýchlo naplánovanú návštevu nemeckého kancelára.

Berlín uviedol, že nemecký kancelár a francúzsky prezident po spoločnom rokovaní vystúpia aj pred novinárov, Elyzejský palác v utorok večer nemecké vyhlásenia dementoval s tým, že žiadna spoločná tlačová konferencia nebude.

Ako si všíma bruselský portál Politico, odmietnutie tlačovej konferencie lídrovi, ktorý navštívi krajinu, je politická taktika, ktorá sa používa na pokarhanie. Tak to urobil nedávno Scholz maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi pri jeho zahraničnej ceste do Berlína.

Spor pre Čínu

Najnovšie francúzsku vládu rozčúlila správa, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Emmanuel Macron

Olaf Scholz

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie