Denník N

Pozrite si 20 najlepších obrazov v súťaži Maľba 2022

Koláž z finálových diel súťaže Maľba 2022.
Koláž z finálových diel súťaže Maľba 2022.

Laureáti budú známi dnes večer (27. 10.) Výstavu finalistov aj ocenených v súťaži Maľba – Cena Nadácie VÚB si môžete od piatka pozrieť v bratislavskej Galérii Nedbalka.

Keď vlani porota v Galérii Nedbalka oznámila meno laureátky, tá sa v sále nenachádzala. Rita Koszorús sa do súťaže Maľba prihlásila viackrát, trikrát sa dokonca dostala do finále, no nikdy nevyhrala, a tak s touto možnosťou už prestala rátať.

Že sa to napokon stalo, jej prinieslo jasný signál, že na slovenskej umeleckej scéne má svoje miesto – a dokonca veľmi dôležité. Aj ona sa pritom v minulosti stretávala s tým, že maľovanie – a obzvlášť maľovanie abstrakcie – už dnes nikoho nezaujíma.

„Načo maľuješ? Veď to je úplne out, trápne,“ vraveli jej ľudia. „To dokáže mladého človeka dosť zneistiť. Až som si neraz hovorila: Čo ak som sa naozaj zle rozhodla? Čo ak majú pravdu? Potrebovala som skúsenosti, aj tie zlé, kým som si sama pre seba potvrdila, že je to ono – že chcem maľovať a všetko ostatné sú zbytočnosti, ktorými sa nemusím zaoberať,“ vravela Rita Koszorús krátko po tom, čo sa stala laureátkou Maľby 2021.

Nebola by to náhoda, ak by sa medzi dvadsiatkou aktuálnych finalistov a finalistiek nachádzali ľudia s rovnakými či podobnými skúsenosťami. Dvanásť z nich sa už v minulosti do finále dostalo, ôsmi sú debutanti.

„To je bezpochyby pozitívna správa,“ hodnotí finálovú dvadsiatku Nina Gažovičová, teoretička umenia, ktorá je dlhoročnou odbornou garantkou súťaže. „Súťaž ukazuje, ako pribúdajú mladí a talentovaní finalisti, zároveň opätovne prezentuje mená, ktoré verejnosť už pozná. Konfrontácia slovenských autorov a autoriek s medzinárodnou porotou, ale aj medzi sebou je vždy zaujímavá a top dvadsať z nich je predmetom živej diskusie nielen v odborných kruhoch.“

Finálovú dvadsiatku, ako aj trojicu ocenených tento rok posudzovala porota v zložení: Mónika Zsikla, maďarská historička umenia a kurátorka, vizuálny umelec a pedagóg z Česka Marek Meduna, taliansky galerista Vincenzo Della Corte a historička umenia Katarína Bajcurová.

Traja ocenení autori, ktorých porota oznámi vo štvrtok večer (27. 10.), si rozdelia finančnú odmenu od Nadácie VÚB v hodnote 20-tisíc eur. Výstava všetkých finalistov bude prebiehať v Galérii Nedbalka v Bratislave do 22. novembra.

Finalisti Maľby 2022

 

Ján Bátorek: Sídliskový chlapec 
Martina Červenková: Privátne javiská
Barbora Durajová: Bazén z Möbelixu s figúrou
Juraj Ďuriš: Frozen In Time

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie