Denník N

Za registrované partnerstvá je viac ľudí než proti nim (prieskum Ipsosu)

Námestie SNP v Bratislave počas pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+. Foto N - Tomáš Benedikovič
Námestie SNP v Bratislave počas pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Slovensku je výrazne viac ľudí za registrované partnerstvá pre ľudí rovnakého pohlavia než proti nim. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N.

S registrovanými partnerstvami „rozhodne súhlasí“ 19,7 percenta opýtaných a „skôr za“ je ďalších 29 percent. Dohromady je za možnosť žiť v registrovanom zväzku 48,7 percenta opýtaných.

S registrovanými partnerstvami, naopak, „rozhodne nesúhlasí“ 23,3 a „skôr nesúhlasí“ 15,7 percenta respondentov. Odporcov je spolu 39 percent, o desať bodov menej ako podporovateľov. Zvyšných 12,3 percenta opýtaných na túto otázku nevedelo odpovedať.

Agentúra Ipsos zisťovala názory ľudí formou internetového dotazníka medzi 18. a 21. októbrom na vzorke 1 018 respondentov. Bolo to teda po teroristickej vražde spred Teplárne, pri ktorej zahynuli Juraj Vankulič a Matúš Horváth. Aj nesúhlas parlamentu s návrhom SaS, ktorý by uľahčoval LGBTI+ ľuďom niektoré životné situácie, sa odohral pred prieskumom.

Po odmietnutí návrhu SaS sľúbila koalícia vypracovanie nového návrhu ministerstvom spravodlivosti. V ňom však nebude žiadne zavedenie registrovaných partnerstiev. V súčasnom parlamente je priechodné len dedenie zo zákona a vzájomné nahliadanie do zdravotnej dokumentácie u nezosobášených párov. Len to je podľa niektorých konzervatívnych poslancov v duchu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Prieskumy preferencií

Slovensko

Teraz najčítanejšie