Denník N

Maľbu 2022 vyhral Sídliskový chlapec z Kysúc. Formovali ho obrázky dinosaurov a superhrdinov

Ocenené diela Jána Bátoreka, Samuela Kollárika, Martiny Červeňkovej a Sary Zahorjanovej.
Ocenené diela Jána Bátoreka, Samuela Kollárika, Martiny Červeňkovej a Sary Zahorjanovej.

Laureáti Maľby 2022 podľa porotkyne Móniky Zsikla ukazujú, čo definuje generáciu umelcov a umelkýň, ktorá vyrastala v 90. rokoch.

V bratislavskej galérii Nedbalka vyhlásili výsledky 17. ročníka ocenenia Maľba. Štvorčlenná porota vyzdvihla diela Jána Bátoreka, Samuela Kollárika a Martiny Červenkovej. Okrem troch prvých miest udelili aj čestné uznanie pre Saru Zahorjanovú.

V porote sa stretli odborníci a odborníčky z oblasti umenia Mónika Zsikla z Maďarska, Marek Meduna z Česka, Vincenzo Della Corte z Talianska a slovenská kurátorka a historička umenia Katarína Bajcurová.

„U všetkých ocenených nás nadchol najmä spôsob, akým v maľbe pracujú s rozličnými vrstvami a štruktúrami, historickými aj estetickými, čo je veľmi príznačné pre mladú generáciu nielen u vás, ale aj inde vo svete,“ hovorí Mónika Zsikla.

Súťaž Maľba 2022 vyhlasuje Nadácia VÚB, ocenení autori si rozdelia finančnú odmenu vo výške 20-tisíc eur.

Ján Bátorek: Sídliskový chlapec

Matelko feat. Spiderman

Nestáva sa úplne často, že sa porota prakticky jednoznačne zhodne na víťazovi. „Maľba Jána Bátoreka bola mojím osobným favoritom, od prvého kola som si hovorila, že by bolo fajn, keby vyhral a ukázalo sa, že veľmi podobne to mali aj ostatní porotcovia,“ vraví Mónika Zsikla, ktorá pôsobí na budapeštianskej univerzite a tento rok kurátorovala maďarský pavilón na benátskom Bienále.

V maľbe Jána Bátoreka vidí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie