Denník N

Kto ešte nie je MUDr., nech sa hlási na fakulte

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je lekár a vedec

Pán minister financií – vyštudovaný manažér – navrhol, aby lekárske fakulty prijali nie 100 alebo 500 medikov navyše. Mám nápad. Netrochárme. Čo keby sme na lekárske fakulty prijali všetkých. Nielen všetkých uchádzačov, ale úplne všetkých. Iste, bude to trvať šesť rokov, ale potom… raj na zemi. Veď si to len predstavte, všetci by sme boli lekári. Každý by sa so svojím MUDr. mohol liečiť sám doma. Domáce postele by sme zadefinovali ako nemocničné lôžka a nepotrebovali by sme už ani nové nemocnice, ani sanitky. Ideál.

Nuž. Nechajme bokom otázku, či máme naozaj nedostatok lekárov. Hoci dalo by sa diskutovať. V piatok poobede je určite nedostatok lekárov aj v Bratislave. Ale keď vidím, koľko kolegov má dva-tri úväzky, vlastnú súkromnú ambulanciu, nie som si úplne istý, či platí nedostatok lekárov vždy, všade a vo všetkých špecializáciách. Porovnanie s takým Nemeckom kríva pre odlišné demografické krivky – predsa len 22 percent obyvateľov nad 65 rokov, z toho 2,6 milióna nad 85 rokov…, potreba zdravotnej starostlivosti bude tam zrejme o niečo vyššia ako na Slovensku, kde najmä pre mizerný skríning umrieme na infarkt alebo rakovinu mnohí oveľa skôr.

Ale nech! Nech potrebujeme bárs aj dvojnásobok lekárov. S deravým vedrom sa po vodu nechodí. Ak dnes odchádza množstvo absolventov do Česka, Nemecka, prípadne ďalej, neviem, čo konkrétne vedie niekoho k predpokladu, že v nasledujúcich rokoch to bude inak. Takže áno, môžeme prijať viac medikov, len si musíme uvedomiť, že tým budeme riešiť hlavne nedostatok lekárov v Česku a Nemecku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie