Denník N

Paška odkazuje, že chce byť minister zahraničných vecí, v Smere si ťukajú na čelo

Pavol Paška s manželkou pred rokom, keď oznamoval svoje odstúpenie z funkcie. Foto – TASR
Pavol Paška s manželkou pred rokom, keď oznamoval svoje odstúpenie z funkcie. Foto – TASR

Aktualizované 12:11. Bývalý predseda parlamentu Pavol Paška chce byť po voľbách ministrom zahraničných vecí. Podpredsedníčka parlamentu Laššáková povedala, že rozhovor je pre ňu nepochopiteľný.

Pavol Paška nebude v týchto voľbách kandidovať do parlamentu. V rozhovore pre HNtelevíziu povedal, že potom, čo bol sedem rokov predsedom parlamentu, by to bolo pod jeho úroveň.

„Z tak vysokej funkcie, po toľkých rokoch, pri svojich skúsenostiach ísť do parlamentu a skončiť tam ako niektorí politickí zúfalci, chodiť tam ako bludná ovca a máme tých príkladov bývalých vysokých ústavných činiteľov, ktorí takto po parlamente zúfalo túžia, to nebola moja predstava. Nebolo to mojím štýlom nikdy,“ povedal Paška, ktorý odstúpil pred rokom z funkcie kvôli kauze CT.

Keď vraj odstupoval, premiér Robert Fico s tým nesúhlasil. „Robert Fico sa ma snažil udržať alebo prehovoriť, aby som zvážil tento krok.“ Paška hovorí, že odišiel kvôli politickej kultúre a aj preto, aby chránil rodinu a stranu, ktorú zakladal.

Určite budem uvažovať

Tri mesiace pred voľbami však zároveň hovorí, že v politike nemieni skončiť a má záujem o post ministra zahraničných vecí. Hovorí, že to posúdi strana, ale upozorňuje, že je človek, ktorý stranu zakladal, budoval štruktúry, zjednocoval ju.

„Ak takúto ponuku na základe histórie pôsobenia v strane dostanem, určite nad tým budem uvažovať.“ Hovorí, že ako predseda parlamentu má veľa zahraničnopolitických skúseností, a mať moc, aby mohol uplatňovať svoje predstavy o politike, považuje za logické.

Za Smer pritom prvýkrát kandiduje nestraník a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý patrí aj k tváram kampane na bilbordoch.

Pavol Paška a Robert Fico počas tlačovej besedy po pracovnom sneme strany Smer. Foto N - Tomáš Benedikovič
Paška tvrdí, že Robert Fico ho presviedčal, aby neodstupoval. Foto N – Tomáš Benedikovič

Laššáková: Chce to už od roku 2010

V Smere Paškovým vyjadreniam nerozumejú. „Počula som, že poskytol rozhovor, čo mám k tomu povedať? Nedeľme ešte medveďa, ktorý behá po dvore,“ povedala podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková. Paška má podľa nej o funkciu ministra zahraničných vecí záujem dlhodobo, pamätá si, že od roku 2010.

„Chcieť a byť je rozdiel. Pre mňa je to dosť nepochopiteľné, že takýto rozhovor dal,“ dodala Laššáková.

„O tom, kto bude členom novej vlády, rozhodnú občania v marcových parlamentných voľbách a budúci premiér, ktorý na základe ich výsledkov bude novú vládu zostavovať,“ povedal na Paškove vyjadrenia minister Lajčák.

Paška prekvapil aj šéfa volebnej kampane Smeru a ministra kultúry Marka Maďariča. „Ak strana Smer bude po parlamentných voľbách súčasťou vlády a ak bude nominovať ministra zahraničných vecí, pre mňa je  nespochybniteľným kandidátom na túto pozíciu súčasný šéf diplomacie Miroslav Lajčák,“ povedal Maďarič pre Tasr.

Predseda výboru pre európske záležitosti a člen zahraničného výboru Ľuboš Blaha zo Smeru hovorí, že Paška len vyhlásil, že keby dostal takú ponuku, tak by ju zvažoval „a to je úplne legitímne“. Nevidí problém v tom, že Smer už ministra zahraničných vecí má v osobe Lajčáka. „Nevidím v tom žiadny problém. Nie je nič lepšie pre akúkoľvek organizáciu, keď je konkurencia, keď je normálna súťaž, obaja sú to kvalitní a skúsení politici,“ povedal Blaha.

fico paska siroky
Ľudia Smeru ešte vo funkciách, s premiérom Robertom Ficom boli na hokeji vtedajší prezident Ivan Gašparovič, vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška a Juraj Široký považovaný za mecenáša Smeru, ktorému uškodila kauza dlhov jeho Váhostavu. Foto – TASR

Predsedníctvo Smeru schváli kandidátku v utorok večer, oficiálne ju strana zverejní v sobotu na sneme v Nitre. Zatiaľ nie je známe, či bude kandidovať aj Renáta Zmajkovičová, ktorá odstúpila z funkcie podpredsedníčky parlamentu ako Paška po kauze CT. Zmajkovičová je však trnavská krajská predsedníčka a ak by nekandidovala, bolo by to vzhľadom na jej funkciu neobvyklé. V histórii strany krajský predseda nekandidoval len raz – Juraj Blanár zo Žiliny nekandidoval po tom, čo sa stal županom.

Zmajkovičová povedala Denníku N, aby jej poslal otázky písomne, no neodpovedala na ne.

Na zvoliteľnom mieste na kandidátke by mal byť aj hovorca premiéra Erik Tomáš.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie