Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Dezinformátori vyzývali na útoky na Ukrajincov, český súd ich poslal do väzenia

Dobrý deň, dnes sa v MediaBrífingu okrem iného dočítate:

  • dvaja českí dezinformátori boli odsúdení za útoky na Ukrajincov,
  • toto je najlepší rok pre Twitter na Slovensku,
  • Elon Musk plánuje veľké prepúšťanie v Twitteri,
  • ďalšie správy o médiách.
Tomáš Čermák, Patrik Tušl a ich advokát (v strede)

Vyzývali na útoky na Ukrajincov, český súd ich poslal do väzenia

Česko má jeden z prvých verdiktov voči dezinformátorom. Patrik Tušl a Tomáš Čermák boli tento týždeň odsúdení na desať a šesť mesiacov väzenia za nenávistné video, v ktorom vyzývali na útoky na Ukrajincov.

  • „Ženie sa sem strašná pohroma, pôjde to veľmi rýchlo do prdele,“ vraveli vo videu. „Ukrajinci sa tu začínajú množiť (…) Musíme okamžite začať konať, inak pôjdeme do hajzla.“
  • Divákov vyzývali, aby sa ukrajinským utečencom postavili. „Ak chcú boj, tak nech to skúsia.“
  • Na súde tvrdili, že vulgárne vyjadrenia ľutujú, vraj nechceli nikomu ublížiť. Tušl proces označili za politický. Čermák povedal, že neveril tomu, čo hovoril, vraj mu šlo len o sledovanosť.
  • Obaja priznali, že na svojich online aktivitách zarábali.

Verdikt: Sudca Vít Sochovský upozornil, že ich vyjadrenia boli nebezpečné, pretože mohli podnietiť niektorých ľudí k akcii. „Keby bola sloboda slova neobmedzená, trestné činy, pre ktoré tu ste, by sme v zákone nemali. Ona však neobmedzená nie je, naráža na určité limity, hranice. Mojou úlohou je zistiť, či ste to prepískli,“ povedal sudca.

„To, čo ste robili, môže na seba nabaľovať ďalšiu trestnú činnosť. Streamovali ste to naživo, nemali ste odstup, či je video v poriadku. Pustili ste nahrávku do sveta medzi ľudí a v tej chvíli nad ňou strácate kontrolu. Neviete, kto sa na video pozrie, čo si z neho kto vyzobe. Nemáte šancu to už vysvetľovať, dostane sa medzi tisíce ľudí. A problém je, ak sa nájde len jeden, ktorý to pretaví v niečo ďalšie. Pán prokurátor tu spomenul príšernú vraždu dvoch ľudí z LGBT+ komunity na Slovensku – vrah si to vzal ako svoju misiu, a o to ide,“ citoval sudcu týždenník Respekt.

Rozsudok ešte nie je právoplatný, prokuratúra aj obhajoba sa môžu odvolať.

Viac informácií: Tušl a Čermák začali byť populárni počas pandémie. Tušl je obžalovaný za útoky na zdravotníkov a prenasledovanie šéfa lekárskej komory. Čermák je obvinený z propagácie terorizmu, pretože volal po útokoch na politikov.

Tušl už bol v minulosti trestaný za krádež a vyhrážanie. Svojej bývalej priateľke napríklad odkázal, že ju zmrzačí a zabije.


Toto je najlepší rok pre Twitter na Slovensku

Foto – TASR/AP

Twitter je tento rok pre Denník N najrýchlejšie rastúcou sociálnou sieťou. Získali sme na ňom za prvých deväť mesiacov 23-tisíc sledovateľov, teda viac ako na Facebooku, Instagrame či YouTube.

Je to prekvapujúce, pretože Twitter bol spomedzi veľkých platforiem u nás dlhodobo ten najmenej používaný. Teraz sa to mení a vidno to napríklad aj na štatistikách iných médií.

  • Denník SME získal na Twitteri v roku 2020 len zhruba dvetisíc sledovateľov, o rok neskôr to bolo tritisíc a tento rok už viac ako 20-tisíc.
  • Aktuality rástli v uplynulých dvoch rokoch o zhruba 3600 sledovateľov ročne, v 2022 si polepšili už o viac ako 12-tisíc.
  • Pravda zvykla rásť zhruba o 1500 sledovateľov ročne, tento rok o 4200.
  • Denník N si vlani pripísal 7500 sledovateľov, tento rok už viac ako 23-tisíc.
  • Vysoké čísla evidujú tento rok aj súkromné profily a nemediálne účty na Twitteri.

Prečo je to dôležité: Twitter na Slovensku neprerazil, preto nebol nikdy ani kľúčovou platformou pre médiá či marketérov. Niektorí sa z neho dokonca stiahli. Hospodárske noviny prestali používať svoj účet na tejto sieti v roku 2018, televízia Joj a web Teraz v roku 2019, RTVS svoj profil neaktualizuje od roku 2020 (všetky tieto médiá pritom na svoje twitterové účty dodnes odkazujú z pätičky svojich webov).

Aktivita na Twitteri vzrástla tento rok, zlomovým bodom bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Mediabriefing logoMediaBrífing

X/Twitter

Svet

Teraz najčítanejšie