Denník N

Kresťanov z Iraku rozdelia, budú vo viacerých obciach pri Nitre

Utečenci v tábore v Erbile na severe Iraku. Foto - TASR/AP
Utečenci v tábore v Erbile na severe Iraku. Foto – TASR/AP

149 utečencov z Iraku príde začiatkom budúceho týždňa a usadia sa v Nitrianskom kraji. Starať by sa o nich mali dobrovoľníci a cirkev.

Kresťanskí utečenci, ktorých na budúci týždeň presídlia na Slovensko, nebudú žiť všetci pohromade. Rozdelia ich do viacerých obcí Nitrianskeho kraja vrátane Nitry. Na Slovensko prídu už začiatkom budúceho týždňa. Malo by ísť o 149 ľudí z Asýrie – teda z oblasti Iraku pri meste Mosul, ktoré obsadil Islamský štát a kresťanov z neho vyhnal.

Jednou z obcí, kde by sa mali trvalo usídliť, sú Výčapy-Opatovce. „Minulý štvrtok bolo na migračnom úrade stretnutie, na ktoré sme boli pozvaní viacerí starostovia z okresu Nitra a blízkeho okolia. Boli sme informovaní, že 7. alebo 8. decembra príde na územie Slovenska asi 150 asýrskych kresťanov, povedal Denníku N starosta obce Jozef Holúbek.

Plán na presídlenie utečencov popoludní oznámil minister vnútra Robert Kaliňák a nitriansky sídelný biskup Viliam Judák. Na tlačovke bol aj farár z Výčap-Opatoviec Peter Brenkus, ktorý zároveň vedie občianske združenie Pokoj a dobro. Združenie má dva útulky – jeden pre mužov a druhý pre dievčatá, ktoré po dovŕšení 18 rokov museli opustiť detské domovy.

Naši bratia kresťania

„Vianoce strávia v normálnej kresťanskej krajine, vravel minister. Utečenci podľa Kaliňáka určite najprv pôjdu do azylového centra v Humennom, kde absolvujú lekárske vyšetrenia a administratívne úkony potrebné na udelenie azylu. Ten by podľa informácií Denníka N mali dostať urýchlene a bez problémov. Ide totiž o vopred vybraných a preverených ľudí. „Kresťania preto, lebo sú najohrozenejšou skupinou,“ vysvetľoval výber. Na Slovensko ich nedopravia vládnym špeciálom, ale charterovým letom.

Kaliňák však zatiaľ nevie, ako dlho v Humennom zostanú. Mohlo by podľa neho ísť o tri mesiace i o pol roka. Utečenci sa ešte pred príchodom k nám začali učiť po slovensky. Sú podľa neho „všetci veľmi vzdelaní“ a prispejú aj k rozvoju našich kultúrnych hodnôt – sú medzi nimi umelci, lekári či programátori.

Biskup Judák pridal, že im cirkev chce „poskytnúť duchovné prostriedky, aby nestratili svoju identitu“, a Kaliňák o nich hovoril ako o „našich bratoch kresťanoch“.

Minimálne časť utečencov by mala prísť z tábora Mar Ellia, nachádzajúceho sa priamo v severoirackom meste Erbil, ktoré ovládajú Kurdi. Žije v ňom okolo sedemdesiat rodín a väčšinou s deťmi. Sú najmä z 50-tisícového mesta Karakoš neďaleko Mosulu, ktorý predtým obsadili radikáli. Táboru už dlhší čas pomáha Slovenská katolícka charita a ďalší kresťanskí aktivisti.

Výčapy majú obavy

Starosta Holúbek hovorí, že do Výčap-Opatoviec príde 12 ľudí, do Šurianok desať, do Zbehov desať, do Nitry 47 ľudí, do Čiernych Kľačian päť, Veľkého Zálužia šesť, Nitrianskych Hrnčiaroviec 12, Zlatých Moraviec 26, do Nových Sadov štyria, do Hrušovian desať a do Koniaroviec osem ľudí. Počty v jednotlivých obciach sú však podľa Kaliňáka predčasné a vravel, že starostovia s presídľovaním ani integráciou nemajú nič spoločné.

Ako to vnímajú ľudia v obci? Holúbek hovorí, že sa rozhodovalo „o nás bez nás a nálady v ich dvojtisícovej obci sú rôzne.

Niektorí obyvatelia Výčap-Opatoviec hrozia, že deti odhlásia z tamojšej školy alebo že prestanú chodiť do kostola. Ubytovanie utečencom poskytnú dobrovoľníci. V tejto obci chystajú pre dvanástich nových obyvateľov ubytovanie v troch rôznych súkromných budovách. „Rozdeľuje to obec, pomaly sa tu bude stupňovať napätie, obáva sa starosta.

Žaloba určite bude

Farár Peter Brenkus o ubytovaní zatiaľ hovoriť nechcel. Odvolával sa na popoludňajšiu tlačovku a vravel, že ešte nie je úplne isté, že utečenci pôjdu aj do Výčap-Opatoviec. Na tlačovke neskôr povedal, že kritériom výberu bola zraniteľnosť jednotlivých rodín, čo je aj dôvod, prečo je medzi nimi aj viacero starších ľudí. Zároveň ich vyberali tak, aby v komunite boli aj prirodzení lídri, ktorí by pomohli v integrácii ostatným.

Vláda podá žalobu na Európsku úniu pre kvóty na utečencov v stredu, oznámil tiež minister. Podľa Kaliňáka ju predtým schváli vláda. Ide o jeden z hlavných dôvodov, prečo sa v Strane európskych socialistov rokuje o vylúčení Smeru.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie