Denník N

Školský týždeň: Vysoké školy budú musieť prepúšťať alebo im budú chýbať peniaze

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Povedzme to priamo – bolo by chybou, keby sa minister školstva uspokojil s návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok. Okrem dohodnutého zvyšovania platov totiž v rozpočte prakticky nič nové nie je. A navyše rozpočet nepočíta ani len s peniazmi pre všetkých, ktorí už dnes v školstve pracujú.

Minister však zatiaľ žiadnu nespokojnosť s naplánovanými financiami neprejavil. Skôr naopak, jeho postoj k rozpočtu je chápavý. Dokonca podľa svojho nedávneho vyjadrenia nerozumie, prečo sa vysoké školy obávajú, že nebudú mať dosť peňazí na platy svojich zamestnancov a zamestnankýň.

Preto sa bližšie pozrime práve na rozpočet pre vysoké školy (základným a stredným školám sme sa podrobnejšie venovali minulý týždeň). Naozaj sa z hľadiska vysokých škôl nič zlé nedeje? Budú mať dostatok peňazí na platy učiteliek a učiteľov aj nepedagogického personálu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie