Denník N

Šéfka správ RTVS Hlucháňová: Matovičove ataky voči novinárom sú nehodné, ale oproti 90. rokom je to malinovka (+ video)

Mária Hlucháňová. Foto N - Tomáš Hrivňák
Mária Hlucháňová. Foto N – Tomáš Hrivňák

RTVS na vypuknutie vojny reagovala polotovarom, volať Čarnogurského k Rusku je nonsens, vraví nová riaditeľka verejnoprávneho spravodajstva.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mária Hlucháňová je od augusta riaditeľka spravodajstva RTVS. V 90. rokoch pracovala v Rádiu Slobodná Európa, neskôr sa stala šéfkou Rady Slovenského rozhlasu, bola poradkyňou predsedu parlamentu Pavla Hrušovského, posledné roky moderovala rozhovory v Pravde.

V rozhovore hovorí:

  • či možno na správach RTVS vidieť zmenu vedenia,
  • čo jej ako novinárke prekážalo na ére Jaroslava Rezníka,
  • v čom je problém s oslovovaním Andora Šándora,
  • prečo bude v O 5 minút 12 pokračovať Marek Makara,
  • ale aj ktorý redaktor RTVS kandiduje v sobotných voľbách.

V RTVS ste niečo vyše dvoch mesiacov, vedenie spravodajstva ste prebrali po niekoľkoročnej ére šéfa redakcie Vahrama Chuguryana, ktorý musel odísť vo februári pre pomalú reakciu na vypuknutie vojny na Ukrajine. Do vášho nástupu redakciu viedol Attila Lovász. V akom stave ste redakciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu prebrali?

V stave permanentnej únavy. Ľudia boli dosť unavení z kolobehu, ktorý sa od nich vyžadoval od čiastočného spustenia spravodajského kanálu. Redakcia, ktorá dovtedy pripravovala klasické spravodajstvo, najmä na 19. hodinu, a potom niektoré kratšie správy, musela vynaložiť neskutočné úsilie, aby zvládla aj niektoré veci na kanáli :24. Boli unavení a očakávali od nového vedenia, že veľa vecí vyrieši, aby mohli pracovať dobre a normálne. Teda nie 12 či 14 hodín denne. O to sa teraz dosť snažíme.

Idete sa už venovať obsahu a kvalite správ alebo ešte stále riešite prevádzkový stav?

Prevádzkový stav. Spravodajský kanál vysiela z jedného štúdia, ktoré máme, čo znamená, že blokuje veľkú časť výroby iných relácií a televíznych kanálov. Preto sa v televízii zvýšilo napätie voči spravodajstvu. To je naša prvá úloha – nájsť definitívne štúdio, ktoré bude patriť len spravodajstvu. Ja si ani neviem predstaviť televíziu v iných krajinách, ktorej redakcia spravodajstva by nemala vlastné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

RTVS za Machaja

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie