Denník N

Pri Levoči otvorili takmer desať kilometrov diaľnice, ušetríte asi šesť minút

Súčasťou novej autostrády pri Levoči je aj 600-metrový tunel Šibenik. Foto - TASR
Súčasťou novej autostrády pri Levoči je aj 600-metrový tunel Šibenik. Foto – TASR

Zostáva ešte prestrihnúť jednu pásku na diaľnici D1 a spoza Ružomberka sa bude na Vianoce jazdiť po diaľnici až po Prešov.

Minister dopravy Ján Počiatek odovzdal ďalší úsek budúcej severnej autostrády medzi Bratislavou a Košicami. Od pondelka tak šoféri môžu jazdiť aj po diaľnici od Levoče po Jablonov.  Podľa údajov Výskumného ústavu dopravného v Žiline jazdou po tomto 9,5-kilometrovom úseku ušetria šesť až sedem minút.

„Kľúčová slovenská diaľnica sa na východe pomaly, ale isto sceľuje. Dnes je možné prejsť bezpečne a rýchlo od Ružomberka až po Fričovce (neďaleko Prešova, pozn. red.), čo je 120 kilometrov. V decembri otvoríme ešte úsek Fričovce – Svinia, takže na Vianoce sa už môže verejnosť tešiť na plynulú jazdu až do Prešova,“ hovoril Počiatek pri strihaní pásky.

Za 126 miliónov

Nový úsek D1 pri Levoči vyjde štát podľa zmluvy s konzorciom okolo firmy Eurovia asi na 126 miliónov eur.

Okrem Levočanov si vďaka novej ceste vydýchnu od tranzitujúcich kamiónov tiež obyvatelia obcí Spišský Hrhov, Klčov a Nemešany, cez ktoré vedie veľmi frekventovaná cesta prvej triedy 1/18. Denne tadiaľ prejde viac ako 15-tisíc vozidiel, z čoho pätinu tvorí nákladná doprava, píše agentúra TASR.

Diaľnica od Doprastavu, ktorú spomínal Počiatek, Fričovce – Svinia pri Prešove, by mala byť poslednou diaľnicou, ktorú odovzdajú šoférom pred voľbami.

Jazdný čas medzi metropolami severnou D1 sa tak tento rok skráti o vyše 20 minút, otvárali sa totiž aj ďalšie jej kilometre.tunel Šibenik

východný portál novootvoreného ïia¾nièného tunela Šibenik

Južná trasa

Pomery sa však medzitým menia aj na južnej trase cez Zvolen.

Naposledy pribudol na južnej trase úsek rýchlostnej cesty za Zvolenom. Po Počiatkovi hádzali pri jeho otváraní vajcia. Diaľnicu totiž stavalo konzorcium, v ktorom bol aj Váhostav Juraja Širokého a Doprastav vo vlastníctve neznámych majiteľov, ktorí na nej nechali stavbárov robiť, ale nezaplatili im.

Vlani sa podarilo vláde dokončiť spomedzi autostrád iba obchvat Žiaru nad Hronom. Dnes sa tak odovzdávajú aj niektoré úseky, ktoré už mali byť hotové minulý rok. Pokuty za meškanie neboli, meškal Váhostav aj Doprastav.

Platí, že medzi Ružomberkom a Prešovom bude stále chýbať druhá rúra tunela Branisko. Počiatek hovorí, že nateraz kapacitne jeden pruh v tuneli tam a jeden naspäť stačí. Na kompletnej D1 chýba tiež okrem iných častí aj obchvat Prešova. Rozostavaný je napríklad tunel Višňové pri Žiline.

cesty_kosice_WEB (1)

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie