Denník N

High 5ive: Čas nie je lineárny, láska je večná. Lucrecia Dalt a jej hudobné sci-fi

Obal platne Lucrecie Dalt. Foto - RVNG Intl.
Obal platne Lucrecie Dalt. Foto – RVNG Intl.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Mimozemská entita Preta pristane niekde v kopcoch Malorky a ponorí sa do tajov ľudského sveta. Spoznáva časovosť, telesnosť a ďalšie atribúty nášho bytia. Čo prináša, je koncept nelineárneho času a lásky, ktorá sa nikdy nekončí, ale večne plynie. Nachádzame sa na platni ¡Ay! pôvodom kolumbijskej hudobníčky Lucrecie Daltovej.

Konceptuálny album, ktorý znie, akoby Portishead zostúpili do tmavého baru kdesi v Južnej Amerike. Spomalené až apokalyptické latino, na parkete sa odohráva dráma ľudstva. Opadajú všetky klišé o latinskoamerickej hudbe ako veselom nástroji na vrtenie zadkom. Ak ešte nikto nepoužil škatuľku latino futurizmus, tak tu je.

*

Brazílska autorka Hilda Hilst (1930 – 2004) si už Daltovej platňu nevypočuje, je však predpoklad, že by s ňou súznela. Nielen preto, že sa snažila nadviazať kontakt s mimozemským svetom a tvrdila, že videla UFO. Ale aj preto, že taktiež patrí do avantgardného sveta Južnej Ameriky. Je literárnym hlasom, ktorý hľadal nové cesty.

Jej text Obscénna pani O (Portugalský inštitút, 2022) je prúdom vedomia šesťdesiatničky Hillé, ktorá sa po smrti partnera utiahne pod schody. Stáva sa z nej pani Osamelosť – excentrický zjav pre okolie, no v skutočnosti hľadajúce ja, ktoré sa snaží vyrovnať so základnými otázkami: O čo tu vlastne ide a aký to má zmysel?

*

Filipínska univerzitná profesorka Mary Joy Mandane-Ortiz dostala nápad. A to ten, že na zabezpečenie neodpisovania pri kolektívnych skúškach nenasadí vlastné kontrolné metódy. Ale požiada

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie