Denník N

Elvis bol kráľ rokenrolu, ale ani on nechcel vystúpiť po Jerrym Leem Lewisovi

Volali ho Zabijak a upozorňoval, že on je tým najväčším drsniakom na svete. V osobnom živote mnohokrát zlyhal, no na pódiu bol kráľom. Vo veku 87 rokov zomrel posledný rokenrolový velikán Jerry Lee Lewis.  

Americký hudobník sa narodil 29. septembra 1935 do silne veriacej, ale osudom skúšanej rodiny. Jeho mama bola zapálená kresťanka a otca zavreli za pašovanie alkoholu. Keď jeho trojročného brata zabil opitý kamionista, prišiel na pohreb v putách.

Jerry našiel spásu v hudbe. Podobne ako Elvis on tiež hľadal inšpiráciu v čiernej hudbe a chodil potajme na vystúpenia bluesmanov v miestnej tanečnej hale. Jeho hlavným nástrojom sa stal klavír, na ktorý sa začal učiť hrať, keď mal osem rokov. Čím viac cvičil, tým bola jeho ľavá ruka istejšia a pravá divokejšia. Práve na tejto technike staval vo svojich neskorších vystúpeniach.

Vynálezca rokenrolu

Spolu s otcom naložili klavír na nákladné auto a chodili po americkom juhu, kde mladý Jerry predvádzal svoje umenie. Boli chudobní ako myši, no sem-tam sa im podarilo niečo zarobiť. Jeho mama však bola zo života chlapca zhrozená, a tak ho poslala do katolíckej školy, odkiaľ ho po čase vylúčili. Jeho učitelia boli zhrození, keď si sadol za klavír a zahral gospel God Is Real v rokenrolovom tempe, pretože to tak v tom momente cítil.

Istý čas pôsobil aj ako najatý klavirista pre gospelového kazateľa, ktorý bol však nešťastný z toho, že na nástroj hrá ako černoch. Aj odtiaľ dostal padáka. „Raz to budú musieť akceptovať, pretože takto sa bude hrať,“ predpovedal budúcnosť mladý klavirista.

„Vytvoril som rokenrol skôr,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie