Denník N

Davis Cup sa dá vyhrať s jedným hráčom – Murray to dokázal

Andy Murray a tí ostatní. Foto - TASR/AP
Andy Murray a tí ostatní. Foto – TASR/AP

Až do nedele platilo, že na získanie najcennejšej tenisovej tímovej trofeje potrebujete mať aspoň dvoch kvalitných hráčov. Víťazstvo Veľkej Británie, ktorá mala prakticky len Andyho Murrayho, platnosť tohto pravidla vyvrátilo.

Neuveriteľný tenisový rok. Andy Murray na jeho konci vyhral pre svoju krajinu Davis Cup a zabezpečil si nesmrteľnosť. Jedného dňa po ňom pomenujú ulicu, kurt, školu, možno celé námestie. Socha, akú má v All England Lawn Tennis Clube Fred Perry, by mala byť samozrejmosťou.

Tenisový vesmír sa konečne dostal do rovnováhy. Všetci štyria velikáni najkvalitnejšieho obdobia v histórii tohto športu už svoju Šalátovú misu majú doma. Murray sa zaradil k Federerovi, Nadalovi, Djokovičovi, Wawrinkovi, ale aj k Berdychovi, ktorí túto súťaž so svojimi družstvami povyhrávali v predchádzajúcich piatich sezónach.

Výhoda silných dvojíc

Spôsob, akým to v tejto sezóne dokázal Andy, sa od tých ostatných výhier diametrálne líši. Nikto z jeho kolegov-konkurentov to nemal také náročné: žiadny iný tím nebol taký jednorozmerný a taký závislý od jedného hráča ako teraz ten britský.  

Federer mal svojho Wawrinku, s ktorým tvorí najlepšiu dvojicu krajanov súčasnosti. Švajčiarom stačilo, aby reprezentovali obaja naraz, a boli prakticky nezdolateľní. Nadal mal svojho Ferrera a k tomu deblových špecialistov. Španieli majú vo všeobecnosti takú zásobu hráčov, že by mohli mať vo svetovej skupine výber A, B aj C. Djokovič mal svojho Tipsareviča, Troického a hlavne elitného deblistu Zimonjiča. No a Berdych so Štepánkom mali jeden druhého.

Andy Murray nemá nikoho. Daniel Evans a James Ward sú hráči challengrovej úrovne, ktorí sa nikdy neusadili v najlepšej svetovej stovke, a už im ťahá na tridsiatku. Cez víkend si odbil premiéru 20-ročný talent Kyle Edmund. Ukázal šikovnosť a perspektívu, no zároveň  aj momentálnu nepripravenosť na veľké zápasy. Škótsky šampión sa tak môže oprieť jedine o svojho brata Jamieho.

Čísla sú dôkazom. Z posledných desiatich bodov, ktoré Veľká Británia získala na ceste k titulu, bol Andy vždy na kurte. Dovedna vyhral osem singlových zápasov. Trikrát nastúpil po boku brata do štvorhry (ktorá bola pre konečný výsledok určujúca, pretože britské singlové dvojky body nerobili) a vždy bol najlepším hráčom celého kvarteta.

Vyhral všetko. foto - TASR/AP
Vyhral všetko. Foto – TASR/AP

Biedne roky

Aký problém majú Briti so zložením konkurencieschopnej zostavy, ukazuje nedávna minulosť. V roku 2010 si po dvoch zostupoch za sebou a ďalšej prehre v 1. kole siahli na úplné dno. Museli zachraňovať tretiu najvyššiu skupinu. Pád do štvrtej ligy by bol pre krajinu, ktorá organizuje najslávnejší tenisový turnaj, obrovskou ranou pre sebavedomie.

Ak Murray v tíme chýbal, boli z toho jednoznačné prehry. Ak v tíme bol, často sa po jeho dvoch výhrach prehrávalo 2-3. Bolo to frustrujúce, najmä pre samotného hráča. Na reprezentáciu však nezatrpkol, naopak, k tímu sa pripájal stále častejšie.

Pamätná je najmä jeho účasť z roku 2011 proti Luxembursku, keď neváhal pomôcť reprezentácii na zápas druhej euro-africkej skupiny hneď po náročnom Wimbledone. V prvom zápase vyhral výsledkom 6:0 6:0 6:0. Po druhej výhre spečatil postup a počas pozápasového interview ho publikum v Glasgowe, v jeho rodnom meste, dohnalo k slzám. Priznal, že nemá veľa možností ukázať sa doma, a potom od dojatia stratil reč.

Briti sa aj vďaka tomuto zápasu vyhrabali späť medzi elitu. Už samotný návrat a následné udržanie sa boli úspech. Andy od rozhodujúceho barážového súboja v Chorvátsku nechýbal v tíme ani raz, a tak prišli aj výsledky. Za posledné tri sezóny Angličania prehrali iba raz, na talianskej antuke.

Rok 2015 sa zapíše do ich tenisovej  histórie a to čakal iba málokto. Aj Murray povedal, že si na výhru v tejto súťaži nikdy nerobil nádeje. Ak hodnotíme iba plnú zostavu, tak zo všetkých 16 tímov mali vôbec najlimitovanejšie možnosti. Do každého zápasu vstupovali s tým, že vedia urobiť minimálne dva, no maximálne tri body.

V prvých troch kolách im žreb prisúdil tenisové veľmoci – Spojené štáty, Francúzsko, Austráliu. Briti vyťažili z toho, že každý z týchto zápasov hostili, takže sa vyhli zápasom na nenávidenej antuke, čo by ich šance zrážalo dolu.

Murray potreboval na ceste do finále zdolať bez zakopnutia Isnera, Tsongu, Simona, Kokkinakisa a Tomiča. Žiadne vychádzkové zápasy, ale skutočná svetová elita. Okrem toho bral zodpovednosť aj za kľúčový tretí bod, ktorý s bratom získali vo štvorhre. Aj Francúzi, aj Austrália proti bratom Murrayovcom postavili skúsené deblové dvojice, ktoré vzdorovali dlhé hodiny.

Odhodlaní Briti vydreli tri najtesnejšie trojbodové výhry a postúpili do finále s Belgičanmi. V Gente sa museli popasovať s dvoma faktormi, na ktoré neboli zvyknutí: povrch zvolil súper a s pozíciou jasného favorita. Pre Murrayho to bola životná príležitosť  – bol pripravený zriecť sa aj účasti na Turnaji majstrov, ktorý sa konal týždeň pred finále.

Najemotívnejší moment. foto - TASR/AP
Najemotívnejší moment. Foto – TASR/AP

Neprehral ani set

Karty boli rozdané jasne a Andy urobil presne to, čo sa od neho očakávalo. Dva body získal bez straty setu v dvojhre a tretí vybojoval v náročnom zápase s bratom, ktorého forma nebola najlepšia a cestu za úspešným výsledkom mierne komplikovala.

Takýto výrazný individuálny výkon ešte Davis Cup nezažil. Murray vyhral 33 setov, neprehral ani jeden zápas a zbúral všetky teórie o tom, že s jedinou hviezdou sa táto súťaž vyhrať nedá. On dokázal, že to ide.

Olympijský víťaz z Londýna, víťaz Wimbledonu, US Open a teraz najnovšie strojca britského titulu v Davis Cupe. Toto sú štyri míľniky jeho kariéry, ktoré z neho robia národného hrdinu. Latku významnosti pri nich neustále posúval. Sám totiž povedal, že práve posledný premenený mečbal v Belgicku považuje za najemotívnejší moment celej kariéry.   

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie