Denník N

Útok na Pelosiovej manžela ukazuje na nebezpečnú radikalizáciu USA. Republikáni minuli milióny na jej kritiku

Nancy Pelosiová s manělom Paulom. Foto - TASR/AP
Nancy Pelosiová s manělom Paulom. Foto – TASR/AP

Jedenásť dní pred americkými voľbami do kongresu zasiahla Spojené štáty šokujúca udalosť. Útočník, ktorý na sociálnych sieťach zdieľal konšpirácie o holokauste aj voľbách, v piatok zaútočil na manžela jednej z najvplyvnejších demokratiek Nancy Pelosiovej.

„Kde je Nancy?“ kričal muž s kladivom, ktorého následne odzbrojila polícia a zadržala polícia.

Pelosiová, ktorá je dlhé roky šéfkou demokratov v Snemovni reprezentantov, sa v tom čase nachádzala vo Washingtone. Polícia tvrdí, že nešlo o náhodné vlámanie do domu.

Piatkový útok otvára pred voľbami hneď viacero dôležitých otázok. Demokrati z neho nepriamo obviňujú republikánov, ktorí v posledných rokoch na Pelosiovú tvrdo útočili. Zároveň upozorňujú, že násilie v krajine je na vzostupe.

Pohotový telefonát mu zachránil život

Keď podporovatelia Donalda Trumpa vlani v januári vnikli do Kapitolu, jeden z výtržníkov vošiel do Pelosiovej kancelárie. Sadol si na stoličku a vyložil si nohy na jej stôl.

Šéfka Snemovne reprezentantov v tom čase vyzývala svojich kolegov, aby sa urýchlene skryli, a telefonovala vojakom, ktorých žiadala o pomoc. Mnohí ju za jej prístup mimoriadne chválili a vyzdvihovali jej líderstvo.

Pelosiová už dlhé roky patrí medzi najvplyvnejšie postavy Demokratickej strany a najčastejšie terče republikánov. Po 6. januári výrazne stúpol počet vyhrážok voči nej aj iným politikom.

Väčšina demokratických kongresmanov sa na verejnosti objavuje iba po boku ochranky. Ich rodinní príslušníci však v čase, keď sú sami, chránení nie sú.

To bol aj prípad Pelosiovej, ktorá v týchto dňoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie