Denník N

Pavúk páví láka samičku svojím sexy tancom (+ video)

Pavúk páví. Foto - Wikimedia/cc
Pavúk páví. Foto – Wikimedia/cc

Samičky tieto pavúky zvádzajú na „disko pohyby“. Jednu sadu nôh zdvihnú do vzduchu, divoko nimi mávajú. Pred potenciálnou partnerkou sa pohybujú zo strany na stranu.

James Bond zvádza šarmom, pavúk páví (lat. Maratus) vábi (hriešnym) tancom.

V súčasnosti poznáme okolo 40 druhov takýchto pavúkov. Pohyby jedného z nich, ide o Maratus personatus, sú obzvlášť „vypečené“.

Štúdiu týchto zvláštnych pavúčikov sa venuje Jürgen Otto, biológ z austrálskeho ministerstva poľnohospodárstva. Na Youtube zriadil kanál, kde sa delí o zábery tanečných kreácií týchto pavúčikov.

Máva nohami, pohybuje sa zo strany na stranu

Maratus personatus objavil Otto s kolegom Davidom Hillom v roku 2013. Samčekovia sú miniatúrni, merajú od 3,84 do 4,59 milimetra. Okolo hlavy majú pruh modrej farby, pekne kontrastuje s čierno-bielymi pruhmi, ktoré pokrývajú zvyšok ich tela.

Roztomilý vzhľad pavúka dotvárajú veľké oči. Zuby má také malé, že nimi nedokáže prehryznúť ľudskú pokožku, pre nás je celkom neškodný.

Na pavúčikovi najviac zaujme jeho tanec, ktorým láka samičku. Jednu sadu nôh zdvihne do vzduchu, divoko nimi máva. Pred potenciálnou partnerkou sa pohybuje vzad a vpred.

Na rozdiel od iných pavúkov pávích netancuje na bruchu. Ak tanec samičku dostatočne nezaujme, ešte je tu stále príťažlivé sfarbenie, ktorým môže upútať, píše Live Science.

„Ľudia si obyčajne spájajú zložité správanie s veľkými zvieratami, obyčajne stavovcami. Takže neočakávate, že podobné správanie uvidíte u oveľa menších bezstavovcov, obzvlášť pavúkov, ktoré väčšina ľudí tak neznáša,“ povedal Otto pre Live Science.

Páví chvost a James Bond

V živočíšnej ríši existujú všelijaké stratégie na upútanie pozornosti samičky. Napríklad nádherný chvost páva bol dlho evolučnou záhadou. Vedci si mysleli, že taký chvost je zvieraťu nanič, pretože z neho robí ľahkú korisť pre predátory. Otázka znela, prečo páv investuje toľko zdrojov do chvosta, ktorý preň môže byť veľkou nevýhodou.

Odpoveď je, že pre samičky je taký chvost neodolateľný. Ak má páv „megachvost“, znamená to, že je to „absolútny frajer“, pretože si mohol dovoliť plytvať cennými zdrojmi na niečo také „zbytočné“. Taký páv je neodolateľný aj preto, lebo tým ukazuje na svoju šikovnosť – aj s takouto záťažou dokáže predátorom uniknúť.

Na prvý pohľad sa chvost páva javí ako zbytočný, ale v konečnom dôsledku mu pomáha rozmnožiť sa. A o to v evolúcii ide.

Ľudia nie sú iní. Aj my sa na seba snažíme upozorniť vlastnými schopnosťami – ukazujeme tým, že sme šikovní, zruční a že nie sme leniví. Volíme aj iné prostriedky, hlavne okázalú výzdobu a dary.

Deklarujeme tým, že sme dostatoční hipsteri, že naša peňaženka nezíva prázdnotou a že si to mrhanie môžeme dovoliť. Pre opačné pohlavie ide o príťažlivé znaky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie